Porady:
- Jeśli nie macie czasu lub składników do przygotowania domowego guacamole, możecie skorzystać z gotowej, kupnej wersji.
- Wegańskie tartinki smakują najlepiej, jeśli do ich przygotowania użyje się jakościowego pieczywa. Świetnie sprawdzą się w tym celu domowe, wegańskie bagietki lub własnoręcznie zrobiony chleb pełnoziarnisty.
- Tartinki świetnie sprawdzą się na przyjęciu na stojąco. Wówczas polecamy podawać je na małych serwetkach, by ułatwić gościom ich nabieranie.
- Dla urozmaicenia smaku, można ozdobić wierzch tartinek wegańskich drobno posiekaną papryką czerwoną lub ogórkami kiszonymi pokrojonym w małą kosteczkę. Świetnie smakują też z cienko pokrojonymi plasterkami rzodkiewki lub posypane ziarnami słonecznika.
- Tartinki można też przygotować na bazie bagietek, by ułatwić sobie krojenie pieczywa w małe kawałki.
Notka redakcyjna:
Tartinki – różne rodzaje
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie tartinek. W wersji wegańskiej można urozmaicić ich smak dodatkiem świeżego hummusu, wędzonego tofu lub roślinnej mozzarelli na bazie orzechów nerkowca. Z kolei w wersji mięsnej polecamy spróbować tartinek z łososiem lub z szynką parmeńską i serem pleśniowym. Świetnie smakują posmarowane pastą jajeczną lub pastą z makreli.
Tartinki z awokado – jak wybrać dojrzałe owoce?
Wybierając awokado należy upewnić się, czy jest ono dojrzałe. Polecamy sięgać po owoce o gładkiej, ciemnozielonej skórce. Jeśli po jej przyciśnięciu, skórka wraca do pierwotnego kształtu, a samo awokado jest miękkie i sprężyste, to owoc jest dojrzały.
By przyśpieszyć proces dojrzewania, należy włożyć owoce do papierowej torby. Najlepiej dołożyć do niej jabłko. Po około 2-3 dniach awokado powinno dojrzeć. Trzeba jednak uważać, by owoce nie zdążyły przejrzeć. Mają one wówczas gorzki i nieprzyjemny smak.