
Wegańskie tarty z awokado w wersji mini
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- kokos: 0.5 szklanki
- orzechy pekan: 1 szklanka
- daktyle: 1 szklanka
- limonka: 5 szt.
- sól morska: 1 szczypta
- awokado: 4 szt.
- nektar: 0.5 szklanki
- olej kokosowy: 2 łyżki stołowe
- wiórki kokosowe: 5 łyżek stołowych
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki na spód, czyli pół szklanki posiekanego niesłodzonego kokosa, szklanka posiekanych orzechów pekan, szklankę daktyli, 1-2 łyżeczki startej skórki z limonki i szczyptę soli morskiej miksujemy. Masą wypełniamy metalowe obręcze, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
krok 2
Składniki nadzienia, czyli miąższ z czterech dojrzałych awokado, pół szklanki soku wyciśniętego z limonki, pół szklanki nektaru kokosowego (ew. miodu, ale to już nie będzie wegański przepis), olej kokosowy i 2 łyżeczki skórki startej z limonki dokładnie miksujemy. Masę nakładamy do obręczy, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
krok 3
Wiórki kokosowe lekko podprażamy. Przed podaniem minitarty wyjmujemy
z obręczy, brzegi posypujemy wiórkami. Dekorujemy plastrami limonki.

