Reklama

Wegańskie tarty z awokado w wersji mini to pomysł na wegańskie ciasto, a w dodatku ciasto bez pieczenia! Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut, ale później potrzebujemy kilku chwil na schłodzenie tarty bez pieczenia. Spód kokosowy, nadzienie z awokado i limonkowo-kokosowa dekoracja sprawią, że wegańskie tarty z awokado w wersji mini zasmakują wszystkim - nie tylko weganom.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Składniki na spód, czyli pół szklanki posiekanego niesłodzonego kokosa, szklanka posiekanych orzechów pekan, szklankę daktyli, 1-2 łyżeczki startej skórki z limonki i szczyptę soli morskiej miksujemy. Masą wypełniamy metalowe obręcze, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

  • krok 2

    Składniki nadzienia, czyli miąższ z czterech dojrzałych awokado, pół szklanki soku wyciśniętego z limonki, pół szklanki nektaru kokosowego (ew. miodu, ale to już nie będzie wegański przepis), olej kokosowy i 2 łyżeczki skórki startej z limonki dokładnie miksujemy. Masę nakładamy do obręczy, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.

  • krok 3

    Wiórki kokosowe lekko podprażamy. Przed podaniem minitarty wyjmujemy
    z obręczy, brzegi posypujemy wiórkami. Dekorujemy plastrami limonki.

Porady:

Do przygotowania przepisu na wegańskie tarty z awokado w wersji mini zawierają posiekanego niesłodzonego kokosa. Możemy zabrać się za jego obróbkę samodzielnie lub wybrać dostępny w supermarketach produkt, czyli mrożony, naturalny 100% miąższ z kokosa bez cukru. Przyda się nie tylko do deseru, ale także smoothie czy koktajli.

Notka redakcyjna:

Wegańskie tarty z awokado w wersji mini to propozycja na deser z magazynu "Moje Gotowanie" i część nowego cyklu, który prezentuje przepisy z diety wegańskiej i wegetariańskiej.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama