Wegańskie tosty francuskie z owocami
Wegańska wersja tostów francuskich to prosty i szybki przepis na słodkie śniadanie. Delikatne i chrupiące, podajemy ze świeżymi owocami.
Składniki:
½ chałki wegańskiej (z przepisu we wskazówkach) >
2 banany
½ szklanki mleka migdałowego
1 łyżeczka ksylitolu lub syropu daktylowego
opcjonalnie: szczypta cynamonu
sezonowe owoce
np. jeżyny
olej rzepakowy
cukier puder
Kroki przygotowania:
Tosty francuskie to przepis na słodkie śniadanie na ciepło. Delikatne i rozpływające się w ustach
posmakują szczególnie dzieciom. Tosty są szybkie i proste w przygotowaniu.Mleko roślinne w kuchniW tym przepisie wykorzystaliśmy mleko migdałowe
jednak nie jest ono konieczne. Równie dobrze sprawdzi się sojowe
ryżowe
a nawet owsiane. Jeśli nie mamy w domu mleka roślinnego
możemy je w szybki i prosty sposób przygotować z płatków owsianych. 5 łyżek płatków zalewamy 500 ml wody źródlanej i blendujemy przez 2 minuty. Następnie odcedzamy przez gazę i mamy gotowe mleko! W ostateczności do tostów francuskich możemy wykorzystać również wodę
jednak nie będą one wówczas smakowały tak dobrze
jak te z naszego przepisu.Sezonowe owoceW kuchni starajmy się wykorzystywać tylko sezonowe owoce. Są one nie tylko tańsze
ale także zdrowsze. Świeże
nie przechowywane przez długi czas w chłodniach
podczas uprawy nie są pryskane tak dużą ilością chemikaliów. Ponadto
im krócej po zerwaniu
tym więcej owoce zachowują witamin i przeciwutleniaczy. W czasie przechowywania owoce tracą m.in. witaminę C.WykonanieChałkę kroimy na 2 cm grubości kromki. Banany blendujemy razem z mlekiem
ksylitolem i cynamonem. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdą kromkę chałki dokładnie obtaczamy w masie bananowej i smażymy na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor z obu stron. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy na ciepło ze świeżymi owocami
oprószone cukrem pudrem.


