
Wegański sos tzatziki
- ogórek: 1 szt.
- sól: 1 szczypta
- świeża mięta: 3 gałązki
- koper: 3 gałązki
- czosnek: 1 ząbek
- tofu: 500 g
- kminek: 2 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
- oliwa extra vergine: 20 ml
- marchewka: 1 szt.
- bagietki: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Ogórek: typu wąż, w sezonie mogą to być ogórki gruntowe. Myjemy go, połowę drobno ścieramy na tarce kuchennej. Przekładamy na durszlak, lekko solimy i odsączamy, dociskjąc do dna naczynia, żeby wycisnąć jak najwięcej soku.
krok 2
Pozostałe składniki: w międzyczasie płuczemy miętę i koperek, otrząsamy je, żeby usunąć nadmiar wodu. Siekamy drobno, część koperku odkładamy do dekoracji. Obieramy czosnek. Wkładamy tofu do miski, rozdrabniamy je, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy zioła, kminek, sól, pieprz i 15 ml oliwy. Na koniec dodajemy ogórek, mieszamy dokładnie. Wegański sos odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
krok 3
Podanie: drugą połowę ogórka kroimy w słupki. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy jak ogórek. Wegański sos tzatziki przed podaniem ponownie mieszamy. Wierzch skrapiamy 5 ml oliwy, posypujemy koperkiem. Serwujemy z warzywami i pełnoziarnistą (lub pszenną) bagietką - można ją wcześniej zgrillować.
Źródło: serwis partnerski EATBETTER.de,

