Wegetariańska zupa ogórkowa
Zdrowa zupa z dodatkiem ogórków własnej roboty.
Składniki:
5 ogórków kiszonych najlepiej z własnej spiżarni
2 marchewki
pietruszka
mały kawałek korzenia selera
seler naciowy
cebula
ząbek czosnku
3 ziemniaki
oliwa z oliwek
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz
tymianek
lubczyk
koper
2 łyżeczki warzywka (bez glutaminianu)
śmietanka sojowa
Kroki przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia . Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę następnie gotujemy w osolonej wodzie (ugotowane odcedzamy i odkładamy ).Jedną marchew i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach,drugą marchewkę kroimy w krążki,pietruszkę i selera naciowego w kostkę.Ogórki ścieramy na tarce .Do garnka wlewamy wodę najlepiej źródlaną lub filtrowaną gdy się zagotuje dosypujemy warzywko,podsmażoną cebulę oraz warzywa pokrojone w kostkę(pietruszkę ,selera naciowego i marchew).Dosypujemy przyprawy: liść laurowy ,ziele angielskie,tymianek,lubczyk. Podsmażamy na oliwie warzywa starte na tarce czyli(marchew ,seler korzeń,ogórki kiszone) i umieszczamy w gotującej się zupie.Gdy ogórki zmiękną zmniejszamy ogień palnika i dodajemy ugotowane w wodzie i pokrojone w kostkę ziemniaki, pieprz ,sól do smaku czosnek,koper oraz śmietankę sojową,chwilkę gotujemy żeby śmietanka się nie ścięła i gotowe.
Porady:
Wypróbuj też ten przepis na zupę ogórkową


