Porady:
- Możemy zdecydować się na jeden rodzaj grzybów. Przypominamy, że dzieci do 12 roku życia nie mogą spożywać grzybów leśnych.
- W naszym przepisie na bigos wegetariański pojawiają się suszone podgrzybki, ale można użyć również innych grzybów leśnych. Sprawdzą się też w wersji mrożonej.
- Kapustę można uzupełnić o dodatki, np. paprykę, marchewkę, cukinię, soczewicę, ciecierzycę. Popularny jest też bigos wegetariański z tofu, które jest doskonałym źródłem białka.
- Zamiast oliwy można użyć olej lniany, który stosowany jest do potraw wigilijnych.
- Bigos najlepiej smakuje na drugi lub nawet trzeci dzień, najlepiej po kilkukrotnym schłodzeniu i podgrzaniu.
- Żeby ugotować dobry bigos, najlepiej użyć duży garnek z grubym dnem. Wszystkie składniki trzeba dość długo dusić na małym ogniu. Ważne jest, żeby w garnku zawsze było trochę wody, inaczej bigos szybko się przypali. Całość mieszamy od czasu do czasu drewnianą łyżką.
- Nasza kapusta bez mięsa jest jednocześnie bigosem wegańskim, ponieważ przepis nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego.
Notka redakcyjna:
Bigos wegetariański – przyprawianie
Do wegetariańskiego bigosu można z powodzeniem używać tych samych przypraw, co w przypadku bigosu mięsnego. Doskonale sprawdzi się liść laurowy, ziele angielskie, goździki, gorczyca, ziarna jałowca, kminek czy majeranek. Aromatu potrawie doda dolanie odrobiny czerwonego wina, żubrówki czy gorzkiej żołądkowej. Wegetariański bigos można też z powodzeniem doprawić czosnkiem lub świeżymi ziołami np. tymiankiem, cząbrem czy oregano.
Jaka kapusta na bigos jest najlepsza?
Choć niektórzy twierdzą, że potrawę tę można przygotować jedynie z kiszonej kapusty, tak naprawdę świeża, biała kapusta, a nawet młoda kapusta też doskonale się sprawdzą, choć smak będzie oczywiście zupełnie inny. Aby dobrze doprawić bigos wegetariański, trzeba go kilkukrotnie próbować podczas gotowania. Wiele bowiem zależy od samej kapusty i od tego, jak bardzo jest kwaśna. Jednak bigos wigilijny tradycyjnie przygotowujemy z kiszonej kapusty, ewentualnie z mieszanej.
Ile kalorii ma bigos wegetariański?
Miłośnicy tradycyjnego bigosu z mięsem często narzekają, że pomimo walorów smakowych, jest to potrawa dość tłusta i ciężka. Oczywiście wszystko zależy od sposobu przyrządzania i rodzajów wykorzystanego mięsa. Mimo to nie da się ukryć, że bigos wegetariański jest jednak lżejszy i zdecydowanie mniej kaloryczny.
Średnio można przyjąć, że bigos wegetariański ma około 80 kcal i 6 g tłuszczu na 100 g potrawy. Dla porównania tradycyjny bigos z mięsem to 112 kcal i 7 g tłuszczu. Wersja jarska to dobra opcja dla osób, które chcą zrzucić trochę zbędnych kilogramów. To także świetna alternatywa dla wegetarian i wegan. Taki bezmięsny bigos można też postawić na wigilijnym stole.
Krótka historia bigosu
Bigos to tradycyjna polska potrawa. I choć kojarzy się nam głównie z kapustą, tak naprawdę początkowo wcale jej nie zawierał. Staropolski bigos bardziej przypominał tłusty gulasz z różnych rodzajów mięs, doprawiony winem i korzennymi przyprawami. Dopiero słynna Lucyna Ćwierczakiewiczowa wymyśliła bigos, którego głównym składnikiem była kapusta. Przepis ten stał się prawdziwym hitem. Dzisiejsi mistrzowie kuchni idą jeszcze o krok dalej i na naszych stołach coraz częściej gości bigos wegetariański.