
Wegetariańskie sajgonki
- papier ryżowy: 8 szt.
- tempeh: 180 g
- cukinia: 1 szt.
- marchewka: 1 szt.
- czerwona cebula: 1 szt.
- czerwona papryka: 1 szt.
- papryka chili: 0.5 szt.
- pieczarki: 100 g
- makaron ryżowy: 50 g
- sezam: 20 g
- sos sojowy: 30 ml
- olej: 200 ml
- syrop z agawy: 5 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Marynata do tempehu: Do miseczki wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, dolewamy syrop z agawy lub cukier i mieszamy. Tempeh kroimy w plastry o grubości 1 cm. Układamy go na talerzu i zalewamy marynatą. Ostawiamy.
krok 2
Makaron i warzywa: Wszystkie warzywa oraz grzyby drobno kroimy. Można użyć szatkownicy. Makaron zalewamy wrzątkiem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy wszystkie pokrojone składniki oraz sezam. Miękki makaron kroimy na mniejsze części i dorzucamy do warzyw. Całość dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Doprawiamy łyżką sosu sojowego. Farsz przekładamy do miski.
krok 3
Przygotowanie tempehu: Myjemy patelnię i na rozgrzanym oleju smażymy plastry tempehu. Po usmażeniu kroimy tempeh w słupki.
krok 4
Składanie i smażenie sajgonek: Arkusz papieru ryżowego wkładamy do ciepłej wody na 10 sekund, przekładamy go na deskę i po chwili układamy przygotowane składniki. Zawijamy sajgonki w rulon do połowy, następnie zakładamy boki do środka i zwijamy do końca w rulon. Smażymy z każdej strony na głębokim oleju. Warto pozbyć się nadmiaru tłuszczu układając usmażone wegetariańskie sajgonki na ręczniku papierowym, a dopiero potem na talerzu.

