Porady:
- Wybierając awokado do sushi należy upewnić się, że jest ono dojrzałe. Najlepiej zaopatrzyć się w owoce o gładkiej i ciemnozielonej skórce. W razie potrzeby, proces dojrzewania owocu można przyśpieszyć. By to zrobić, trzeba umieścić awokado w papierowej torbie. Jeśli dołożymy do niej jabłko, owoce będą nadawały się do spożycia już po 2 dniach.
- Do przygotowania wegańskiego sushi polecamy użyć japońskiego, kleistego ryżu o krótkim ziarnie. Najlepiej sprawdzą się jego odmiany takie jak Koshihikari, Akitakomachi i Sasanishiki. Danie można również przygotować na bazie włoskiego ryżu arbiorio – jego konsystencja nieznacznie różni się od japońskich odpowiedników, jednak nie wpłynie to znacząco na finalny smak dania.
- Wege sushi polecamy serwować z odrobiną wasabi oraz sosem sojowym. Często podaje się je również w towarzystwie marynowanego imbiru, pociętego w cienkie paski, który ma oczyścić kubki smakowe. Polecamy również spróbować sushi z dodatkiem domowego majonezu sojowego.
- Jeśli nie przepadacie za smakiem batatów, możecie przygotować wegetariańskie sushi z dodatkiem pieczonej dyni.
- Dla urozmaicenia smaku, klasyczne tofu można zastąpić jego marynowaną lub wędzoną wersją.
- Osobom, które nie mogą spożywać produktów na bazie soi, polecamy zastąpienie tofu marynowanym seitanem.
Notka redakcyjna:
Jak ugotować ryż do sushi?
Wybór odpowiedniego rodzaju ryżu to nie wszystko – należy go jeszcze odpowiednio przyrządzić. Przed gotowaniem ryż trzeba porządnie przepłukać. W odróżnieniu od innych rodzajów, ryżu do sushi nie dodaje się do gotującego się wrzątku. W tym przypadku należy umieścić go w garnku i zalać zimną wodą w odpowiedniej proporcji (na jedną szklankę ziarenek przypada jedna szklanka wody). Całość doprowadza się do wrzenia, a następnie gotuje pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie garnek należy zdjąć z ognia i odstawić na następne 15 minut. Następnie trzeba dodać do niego ocet ryżowy, cukier oraz sól. Po wymieszaniu wszystkich składników, całość odstawia się na kolejne 15 minut. Tak przygotowany ryż będzie idealny do zrobienia sushi.
Jak zamarynować tofu?
Choć wegetariańskie sushi smakuje świetnie nawet przy użyciu klasycznego tofu, polecamy poświęcić kilka chwil na jego zamarynowanie. Tak przygotowany produkt ma o wiele bogatszy smak. Wystarczy pokroić je w paski lub kostkę (w zależności od tego do czego będzie ono później wykorzystane), a następnie natrzeć mieszanką sosu sojowego, oleju sezamowego, czosnku, cytryny, tartego imbiru oraz cukru trzcinowego. Przyprawioną kostkę tofu należy przełożyć do woreczka strunowego lub szczelnie przykrytej miski i umieścić w lodówce na co najmniej 2 godziny (najlepiej jednak wydłużyć czas marynowania do około 10 godzin). By osiągnąć najlepsze efekty polecamy zamrozić tofu przed marynowaniem. Po rozmrożeniu będzie ono miało nieco inną, bardziej porowatą strukturę, dzięki czemu lepiej wchłonie sos.
Przepis na sushi wegetariańskie
Istnieje wiele przepisów na wegetariańskie sushi. Ich podstawą zawsze są płaty alg nori oraz japoński ryż. Często dodaje się do nich marynowane tofu lub seitan, które świetnie komponują się ze smakiem świeżych warzyw. Dla urozmaicenia można również dodać do wegańskiego sushi marynowaną paprykę, warzywa smażone w tempurze, smażone boczniaki lub grzyby shiitake. Całości smaku doda odrobina roślinnego majonezu lub sosu sriracha.