
Gulasz z cielęciny
- cielęcina: 600 g
- cebula: 2 szt.
- papryka: 2 szt.
- pieczarki: 200 g
- papryka chili: 1 szt.
- przecier pomidorowy: 150 ml
- białe wino: 100 ml
- bulion cielęcy: 100 ml
- czosnek: 2 ząbki
- olej: 3 łyżki stołowe
- liść laurowy: 1 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
- słodka papryka: 2 łyżeczki
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal300
Sposób przygotowania
krok 1
Czosnek obieramy z łupin i siekamy bądź przeciskamy przez praskę. Cielęcinę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Mięso na gulasz cielęco oprószamy solą, nacieramy startym czosnkiem i papryką

krok 2
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kostkę bądź piórka. Czyścimy pieczarki i kroimy je w ćwiartki, a papryczkę chili oczyszczamy z pestek i drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę w rondlu i smażymy cielęcinę. Gdy będzie już rumiana, dodajemy cebulę, pieczarki oraz posiekane chili. Całość zalewamy białym winem oraz bulionem i dusimy przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, oraz pieprz i sól do smaku. Dusimy pod przykryciem do miękkości (około 40 minut).


