Reklama

Gulasz z cielęciny to smaczna propozycja na obiad dla całej rodziny. Najlepiej jest przyrządzać gulasz z cielęciny z mięsa z łopatki – pod wpływem duszenia staje się ono wyjątkowo delikatne i kruche. Gulasz cielęcy to bardzo proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Sprawdźcie, jak zrobić gulasz z cielęciny.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal300
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Czosnek obieramy z łupin i siekamy bądź przeciskamy przez praskę. Cielęcinę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Mięso na gulasz cielęco oprószamy solą, nacieramy startym czosnkiem i papryką

  • krok 2

    Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kostkę bądź piórka. Czyścimy pieczarki i kroimy je w ćwiartki, a papryczkę chili oczyszczamy z pestek i drobno siekamy. Rozgrzewamy oliwę w rondlu i smażymy cielęcinę. Gdy będzie już rumiana, dodajemy cebulę, pieczarki oraz posiekane chili. Całość zalewamy białym winem oraz bulionem i dusimy przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, oraz pieprz i sól do smaku. Dusimy pod przykryciem do miękkości (około 40 minut).

Notka redakcyjna:

Z jakiej części mięsa przygotować gulasz z cielęciny?

Cielęcinę uważa się za jedno z najzdrowszych mięs. Ze względu na wiek, w którym ubija się cielęta, w mięsie nie rozwijają się międzywarstwowe tkanki tłuszczu i dzięki temu mięso jest chude. Przy zakupie mięsa na gulasz z cielęciny należy zwrócić uwagę na kolor mięsa. Wiele osób uważa cielęcinę za mięso białe (takie, jakim jest np. drób), jednak naprawdę dobra cielęcina powinna mieć intensywny, różowo-czerwony kolor. Gulasz z cielęciny będzie najlepszy, kiedy przyrządzimy go z łopatki cielęcej. Jest ona bogata w tkankę łączną, która pod wpływem duszenia staje się bardzo delikatna. Przed usmażeniem mięsa na gulasz z cielęciny przetrzymaj je poza lodówką przez około pół godziny. Dzięki temu temperatura cielęciny z wierzchu, jak i od zewnątrz stanie się bardziej jednolita, co zniweluje ryzyko przypalenia mięsa.

Jak przyprawić gulasz z cielęciny?

Cielęcina to bardzo delikatne mięso. Intensywne przyprawy bądź zbyt duża ich ilość może zupełnie zabić jej smak, dlatego przyrządzając gulasz z cielęciny należy ostrożnie dobierać zioła i dodatki. Do cielęciny będzie pasować np. czosnek, szałwia, estragon, bazylia i tymianek, a także grzyby (w tym pieczarki), pomidory czy cebula.

Zobacz także: Najlepsze domowe kluski - śląskie, leniwe, kopytka

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama