Porady:
- Sałatkę na krakersach możemy przygotować również z dodatkiem kukurydzy, papryki, cebuli, lub ogórków kiszonych. Składniki te nie tylko wzbogacą jej smak, ale również podniosą jej wartość odżywczą.
- Nie pomijajmy etapu schładzania sałatki. Podana na zimno o wiele lepiej smakuje niż na ciepło. Dodatkowo zostawiając ją na 4 godziny w lodówce dajemy czas składnikom, żeby mogły się przegryźć, a krakersy wtedy przyjemnie zmiękną.
- Na wierzch sałatki warstwowej warto ułożyć plasterki rzodkiewki lub ćwiartki ugotowanego jajka. Możemy udekorować ja również majonezem wyciśniętym z worka cukierniczego. Tak przygotowana sałatka będzie wspaniale się prezentować.
- Sałakę z tuńczykiem na krakersach przechowujemy w lodówce maksymalnie 3 dni. Pamiętajmy, żeby wcześniej dokładnie przykryć ją folią do żywności.
Notka redakcyjna:
Sałatka na krakersach –inne warianty?
Sałatka na krakersach jest banalnie prosta i szybka w wykonaniu. Dodatkowo składniki do jej przygotowania znajdziemy w każdym supermarkecie. Niestety nie każdy z nas przepada za tuńczykiem. Okazuje się, że możemy z łatwością zastąpić go innymi produktami. Poniżej podajemy kilka pomysłów:
- sałatka na krakersach z szynką i porem – zamiast ryby, dodajemy pokrojony por z szynką i majonezem. Pamiętajmy, żeby przed wymieszaniem składników, polać pora wrzątkiem. Dzięki temu będzie on łagodniejszy w smaku,
- sałatka na krakersach z kurczakiem – pierś kurczaka kroimy na drobne kawałki, a następnie smażymy. Możemy wzbogacić jej smak o pieprz ziołowy lub słodką paprykę. Podczas składania sałatki, mięso nie może być ciepłe,
- sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem – wystarczy, że umyte oraz pokrojone pieczarki podsmażymy na maśle. Następnie odstawiamy je do ostygnięcia i łączymy z pozostałymi składnikami. Ugotowane jajka przygotowujemy w ten sam sposób, jak w podstawowym przepisie na sałatkę na krakersach.
Sałatka na krakersach – z czym ją podać?
Sałatka na krakersach idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację, a także jako przystawka przed obiadem. Obecność krakersów, jajek oraz majonezu powoduje, że jest ona wyjątkowo sycąca. Możemy ją podawać w towarzystwie lekkich dodatków takich jak:
Świetnie smakuje również z kiszonymi lub konserwowymi ogórkami. Warto postawić ją na stole obok domowych przetworów warzywnych.
Co można zrobić z krakersami?
Krakersy możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Możemy użyć ich do przygotowania słonych przekąsek, które świetnie sprawdzą się na przyjęciach na stojąco. Szczególnie polecamy wypróbować kanapki na krakersach z dodatkiem:
- pomidora oraz awokado,
- szynki i ogórka,
- gruszki oraz sera dojrzewającego,
- tuńczyka i kukurydzy.
Krakersy możemy posmarować również domowej roboty pastą. Najlepiej sprawdzi się tutaj:
- pasta serowa – do jej wykonania potrzebujemy startego sera żółtego, majonezu, pieprzu oraz soli. Wszystkie składniki dokładnie łączymy,
- pasta z makreli – wystarczy oczyszczoną z ości rybę rozdrobnić widelcem, a następnie wymieszać z majonezem, jogurtem naturalnym i przyprawami,
- pasta z awokado – jest banalnie prosta w wykonaniu. Powstaje na bazie dojrzałego awokado oraz twarożku,
- pasta z suszonych pomidorów – suszone pomidory i serek naturalny rozdrabniamy za pomocą ręcznego blendera. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Słone ciasteczka często serwujemy jako smaczną przekąskę na wieczór filmowy, czy imprezę. Warto podać je w towarzystwie takiego sosu jak:
- sos serowo-czosnkowy,
- sos serowy,
- sos pomidorowy,
- sos ziołowy.
Idealnie sprawdzą się również do przygotowania szybkich deserów oraz ciast bez pieczenia. To świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają piekarnika w domu. Poniżej podajemy kilka słodkich propozycji:
- ciasto 3–bit – to wspaniałe połączenie kruchych krakersów, masy budyniowej oraz gorzkiej czekolady,
- ciasto balowe – skrywa w sobie krem kajmakowy oraz słone ciasteczka,
- rafaello – powstaje na bazie krakersów przełożonych pysznym kremem budyniowym z wiórkami kokosowymi.