
Wielkanocny barszcz z białą kiełbasą z chrzanem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
Sposób przygotowania
krok 1
Kiełbasę, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz zalać 2 l zimnej wody. Posolić, gotować na małym ogniu. Kiełbasę wyjąć po 15 minutach od zagotowania. Boczek pokroić na kawałki i podsmażyć oddzielnie na patelni wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę.
krok 2
Kiełbasę pokroić na plasterki i włożyć z powrotem do zupy.
krok 3
Żółtka utrzeć z mąką i ok. 3/4 szklanki śmietany, wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Połączyć z resztą wywaru. Doprawić solą i pieprzem do smaku, trzymać jeszcze na wolnym ogniu około 3-4 minuty.
krok 4
Podawać z kawałkami jajka na twardo i natką pietruszki.



