Reklama

Marka Dobrowolscy od ponad dwóch dekad przywodzi na myśl wyśmienity smak, który łączy przy stołach pokolenia zarówno na co dzień, jak i od święta.

Składniki:

30 dag białej kiełbasy z chrzanem Dobrowolscy
10 dag boczku extra parzonego Dobrowolscy
duża cebula
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
sól , pieprz
2 żółtka
2–3 łyżki mąki
śmietana 18%

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Kiełbasę, czosnek, liście laurowe, ziele i pieprz zalać 2 l zimnej wody. Posolić, gotować na małym ogniu. Kiełbasę wyjąć po 15 minutach od zagotowania. Boczek pokroić na kawałki i podsmażyć oddzielnie na patelni wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę.

  • krok 2

    Kiełbasę pokroić na plasterki i włożyć z powrotem do zupy.

  • krok 3

    Żółtka utrzeć z mąką i ok. 3/4 szklanki śmietany, wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Połączyć z resztą wywaru. Doprawić solą i pieprzem do smaku, trzymać jeszcze na wolnym ogniu około 3-4 minuty.

  • krok 4

    Podawać z kawałkami jajka na twardo i natką pietruszki.

Porady:

Kiełbasa Biała Dobrowolscy należąca do marki “Polskie rarytasy” produkowana jest przy użyciu regionalnych receptur z mięsa pozyskiwanego u lokalnych hodowców i charakteryzuje się najwyższą jakością oraz doskonałym polskim, tradycyjnym smakiem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama