
Wielkanocny deser czekoladowy
- masa budyniowa: 500 g
- czekolada deserowa: 200 g
- Crème fraîche: 100 g
- cynamon: 2 g
- orzechy laskowe: 45 g
- posypki do ciast: 25 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal333
- tłuszcz22g
- tłuszcz nasycony13g
- węglowodany28g
- cukry23g
- błonnik3g
- białko5g
Sposób przygotowania
krok 1
Do wielkanocnego deseru czekoladowego warto wcześniej przygotować masę budyniową – najlepiej sprawdzi się krem angielski, czyli płynny budyń o smaku waniliowym na bazie mleka, śmietanki, żółtek i cukru.
krok 2
Czekoladę deserową siekamy na drobne kawałki.
krok 3
Krem angielski podgrzewamy w rondelku na niewielkiej mocy palnika. Kiedy osiągnie już temperaturę 45–50 stopni Celsjusza, dodajemy cynamon i posiekaną czekoladę (temperaturę masy budyniowej możemy sprawdzić za pomocą termometru cukierniczego lub wrzucić kawałek czekolady – jeżeli zacznie się rozpuszczać, budyń jest już dobrze rozgrzany). Mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.
krok 4
Do budyniu z czekoladą dodajemy crème fraîche (zamiast tego możemy użyć serka mascarpone zmieszanego z jogurtem naturalnym lub śmietanką 18% w proporcjach 1:1) i łączymy składniki.
krok 5
Pudding czekoladowy przekładamy do miseczek i zostawiamy w lodówce na 2–3 godziny do stężenia.
krok 6
Przed podaniem wielkanocny deser czekoladowy możemy udekorować jajeczkami i orzechami laskowymi. Świetnym pomysłem będzie również dodanie kolorowej posypki do ciast, liofilizowanych owoców lub konfitury z wiśni, która przełamie słodycz czekolady.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

