Reklama

Wielkanocny deser czekoladowy to przepyszny aksamitny pudding, który idealnie sprawdzi się na słodki świąteczny podwieczorek albo drugie śniadanie. Aromatyczny budyń z dodatkiem cynamonu najlepiej smakuje podany z orzechami laskowymi i konfiturą z kwaśnych owoców, które przełamią słodką nutę. Ten prosty i szybki przepis na wielkanocny pudding czekoladowy zachwyci dzieci i dorosłych.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal333
  • tłuszcz22g
  • tłuszcz nasycony13g
  • węglowodany28g
  • cukry23g
  • błonnik3g
  • białko5g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Do wielkanocnego deseru czekoladowego warto wcześniej przygotować masę budyniową – najlepiej sprawdzi się krem angielski, czyli płynny budyń o smaku waniliowym na bazie mleka, śmietanki, żółtek i cukru.

  • krok 2

    Czekoladę deserową siekamy na drobne kawałki.

  • krok 3

    Krem angielski podgrzewamy w rondelku na niewielkiej mocy palnika. Kiedy osiągnie już temperaturę 45–50 stopni Celsjusza, dodajemy cynamon i posiekaną czekoladę (temperaturę masy budyniowej możemy sprawdzić za pomocą termometru cukierniczego lub wrzucić kawałek czekolady – jeżeli zacznie się rozpuszczać, budyń jest już dobrze rozgrzany). Mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.

  • krok 4

    Do budyniu z czekoladą dodajemy crème fraîche (zamiast tego możemy użyć serka mascarpone zmieszanego z jogurtem naturalnym lub śmietanką 18% w proporcjach 1:1) i łączymy składniki.

  • krok 5

    Pudding czekoladowy przekładamy do miseczek i zostawiamy w lodówce na 2–3 godziny do stężenia.

  • krok 6

    Przed podaniem wielkanocny deser czekoladowy możemy udekorować jajeczkami i orzechami laskowymi. Świetnym pomysłem będzie również dodanie kolorowej posypki do ciast, liofilizowanych owoców lub konfitury z wiśni, która przełamie słodycz czekolady.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama