
Wielkanocny wieniec drożdżowy
- mąka pszenna: 500 g
- cukier: 80 g
- skórka z cytryny: 3 g
- mleko: 265 ml
- sól: 2 g
- masło: 75 g
- drożdże: 25 g
- mleko: 250 ml
- jajka: 8 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal2925
- tłuszcz94g
- tłuszcz nasycony51g
- węglowodany448g
- cukry87g
- błonnik10g
- białko70g
Sposób przygotowania
krok 1
Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy cukier i skórkę z cytryny. Mieszamy drewnianą łyżką. W środku robimy zagłębienie. Podgrzewamy 250 ml mleka w rondelku.
krok 2
Rozpuszczamy świeże drożdże w mleku. Wlewamy powstały płyn do wgłębienia w mące i mieszamy widelcem, żeby uzyskać zaczyn. Przykrywamy miskę i odstawiamy ją na 15 minut.
krok 3
Łączymy zaczyn z 2 jajkami, miękkim (lub rozpuszczonym i przestudzonym) masłem i szczyptą soli. Mieszamy wszystkie składniki łyżką, a następnie zagniatamy przez 5 minut, aż powstanie zwarte, elastyczne ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
krok 4
Ponownie zagniatamy ciasto drożdżowe na oprószonym mąką blacie i dzielimy je na 3 równe części. Formujemy je w długie wałeczki. Zaplatamy w warkocz, podobnie jak na chałkę. Łączymy końce, żeby utworzyć wieniec.
krok 5
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (termoobieg). Umieszczamy drożdżowy wieniec wielkanocny na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy 5 małych, surowych jajek (koniecznie umytych). Lekko je dociskamy, żeby zrobiły zagłębienie. Przykrywamy ciasto bawełnianą ściereczką i odstawiamy je na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
krok 6
Roztrzepujemy jajko z łyżką mleka i smarujemy nim wieniec. Wierzch możemy posypać cukrem perlistym. W środku warto ustawić wąską, żaroodporną szklankę, żeby gotowe ciasto miało odpowiedni kształt. Pieczemy wielkanocny wieniec drożdżowy przez 35–40 minut. Kiedy przestygnie, zastępujemy jajka kolorowymi, czekoladowymi pralinkami w kształcie pisanek.
Źródło: serwis partnerski Einfachkochen.de,

