
Wieniec z ciasta ptysiowego z twarożkiem
- woda: 125 ml
- masło: 70
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- mąka tortowa: 150 g
- jajka: 10 szt.
- serek śmietankowy: 2 szt.
- rzodkiewka: 1 pęczek
- szczypiorek: 1 pęczek
- kiełki rzodkiewki: 10 g
- tarty chrzan: 5 g
- rukola: 10 g
- pomidor: 3 szt.
- cebula dymka: 4 szt.
- olej: 30 ml
- ocet: 30 ml
- musztarda: 5 g
- ocet: 5 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Do garnka dajemy wodę masło oraz po szczypcie soli i pieprzu. Podgrzewamy mieszając aż masło zupełnie się rozpuści. Nie przerywając małymi porcjami dodajemy mąkę na koniec mieszamy bardzo energicznie (cały czas na ogniu) aż ciasto nie będzie miało grudek i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zestawiamy z ognia czekamy aż ciasto będzie ledwo ciepłe.
krok 2
Miksujemy wbijając po jajku aż będzie gładkie. Nakładamy do rękawa cukierniczego. Na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy okrąg o śr. ok. 30 cm, aby powstał zgrabny pierścień. Wyciskamy na niego przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika o temp. 200°C pieczemy ok. 30 min.
krok 3
PPo ostudzeniu przecinamy wzdłuż na pół. Serek mieszamy ze startymi rzodkiewkami posiekanym szczypiorem i kiełkami przyprawiamy do smaku chrzanem solą i ppieprzem jeśli masa wyszła za sucha – dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Masą przekładamy połówki wieńca składamy. W otwór na środku wkładamy rukolę ććwiartki jajek cząstki pomidora i dymek skrapiamy winegretem.

