Reklama

Wieniec z ciasta ptysiowego z twarożkiem to przekąska przełożona pastą z twarożku i rzodkiewki. Dodatkowo pełna wiosennej sałatki. Wieniec z ciasta ptysiowego to atrakcyjne danie na rodzinny obiad.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Do garnka dajemy wodę masło oraz po szczypcie soli i pieprzu. Podgrzewamy mieszając aż masło zupełnie się rozpuści. Nie przerywając małymi porcjami dodajemy mąkę na koniec mieszamy bardzo energicznie (cały czas na ogniu) aż ciasto nie będzie miało grudek i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zestawiamy z ognia czekamy aż ciasto będzie ledwo ciepłe.

  • krok 2

    Miksujemy wbijając po jajku aż będzie gładkie. Nakładamy do rękawa cukierniczego. Na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy okrąg o śr. ok. 30 cm, aby powstał zgrabny pierścień. Wyciskamy na niego przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika o temp. 200°C pieczemy ok. 30 min.

  • krok 3

    PPo ostudzeniu przecinamy wzdłuż na pół. Serek mieszamy ze startymi rzodkiewkami posiekanym szczypiorem i kiełkami przyprawiamy do smaku chrzanem solą i ppieprzem jeśli masa wyszła za sucha – dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Masą przekładamy połówki wieńca składamy. W otwór na środku wkładamy rukolę ććwiartki jajek cząstki pomidora i dymek skrapiamy winegretem.

Porady:

Zobacz także: naleśniki z awokado i jajkiem

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama