Reklama

Mięsko smakuje wybornie:)

Składniki:

1 kg wieprzowiny od szynki lub chudej łopatki
2 duże cebule
2 dkg suszonych prawdziwków lub podgrzybków
30 dkg pieczarek
listek laurowy
sól
pieprz ziołowy
przyprawa delikat do mięs
majeranek
2 czubate łyżki mąki
tłuszcz do smażenia

Kroki przygotowania:

.Mięso umyć osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w drobne kawałki,obsmażyć na małej ilości tłuszczu,przełożyć do rondla.
Następnie,obsmażyć pieczarki,drobno pokrojoną cebulę,wszystko dodać do mięsa,grzyby zalać wrzątkiem,odczekać aż spęcznieją,
cienko pokroić dodać do mięsa.
Zalać wszystko wodą,wody ma być tyle, żeby mięso było przykryte,dodać listek laurowy,sól,pieprz ziołowy, majeranek trochę przyprawy delikat,wszystko dusić na malutkim ogniu pod przykrywką do miękkości mięska.
Gdy wszystko będzie miękkie,mąkę rozrobić z wodą,dokładnie mieszając żeby nie było grudek,wlać do sosu,pogotować około 7 min,mieszając żeby się nie przypaliło.
Sos jest przepyszny,polecam.
Podawać z ziemniakami,kluskami,kaszą lub chlebem.
Smacznego

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama