
Wieprzowina po chińsku
- polędwica wieprzowa: 300 g
- mąka ziemniaczana: 15 g
- czerwona papryka: 120 g
- zielona papryka: 120 g
- szalotka: 1 szt.
- marchewka: 45 g
- por: 70 g
- czosnek: 2 ząbki
- papryka chili: 1 szt.
- imbir: 5 g
- olej: 30 ml
- sos sojowy: 75 ml
- ocet ryżowy: 30 g
- brązowy cukier: 40 g
- woda: 45 ml
- sól: 8 g
- pieprz czarny: 5 g
- szczypiorek: 2 gałązki
- sezam: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie mięsa: oczyszczamy je z błonek. Przekrajamy na pół, a następnie w poprzek włókien, na jak najcieńsze paski. Solimy, dodajemy pieprz i mąkę ziemniaczaną, mieszamy.
krok 2
Przygotowanie warzyw: paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w cienkie paski. Marchewkę obieramy, kroimy wzdłuż na cienkie słupki, tak samo kroimy por.
krok 3
Przygotowanie przypraw: papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki, bardzo drobno siekamy. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
krok 4
Przygotowanie sosu: do miseczki przelewamy: ocet ryżowy, wodę, sos sojowy oraz cukier trzcinowy. Dodajemy czosnek i imbir. Mieszamy.
krok 5
Smażenie warzyw: na dużej patelni lub woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju dodajemy wcześniej przygotowane warzywa i smażymy je, mieszając przez 4 minuty. Zdejmujemy z patelni.
krok 6
Smażenie mięsa: na patelnię/wok, na której smażyliśmy warzywa dodajemy 1 łyżkę oleju, zwiększamy ogień. Wrzucamy mięso i smażymy je 3 minuty, kilka razy mieszając.
krok 7
Wykończenie dania: do mięsa dodajemy warzywa i sos, mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty do jego zagęszczenia, mieszając.
krok 8
Podanie: wieprzowinę po chińsku po wyłożeniu na talerz posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i posypujemy sezamem.

