Reklama

Tonkatsu to japoński kotlet schabowy w panko. Wieprzowina usmażona w chrupiącej panierce z grubej bułki tartej jest jeszcze bardziej soczysta niż w naszym tradycyjnym polskim wydaniu. Podaje się ją polaną słodko-kwaśnym dodatkiem na bazie ketchupu, cukru oraz sosu ostrygowego i worcestershire. Wieprzowina tonkatsu to prosta potrawa, obok której nie da się przejść obojętnie. Można zaserwować ją na ryżu, w towarzystwie piklowanych warzyw.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal576
  • tłuszcz25g
  • tłuszcz nasycony8g
  • węglowodany43g
  • cukry6g
  • błonnik2g
  • białko42g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Rozbijamy 4 porcje schabu między dwoma kawałkami pergaminu do pieczenia, na grubość około 1 cm. Możemy to zrobić za pomocą tłuczka do mięsa lub wałka do ciasta.

  • krok 2

    Umieszczamy mąkę pszenną, jajka (rozmącone widelcem) i panko w trzech oddzielnych, szerokich miskach. Oprószamy mięso solą i lekko je nacieramy. Obtaczamy schabowe w kolejnych elementach panierki – najpierw w mące (strzepujemy jej nadmiar), potem w jajku, a na koniec w japońskiej bułce tartej.

  • krok 3

    Wlewamy olej na patelnię i rozgrzewamy go do około 180°C . Możemy wrzucić do niego trochę panko. Jeśli sucha panierka na chwilę opadnie, a potem od razu zacznie się smażyć, olej jest gotowy. Smażymy 2 kotlety wieprzowe przez 1 minutę i 30 sekund z każdej strony, a następnie wyjmujemy je i odkładamy na 5 minut, żeby odpoczęły. Tak samo postępujemy z pozostałymi schabowymi.

  • krok 4

    Kiedy schabowy w panko odpoczywa (dzięki temu zabiegowi w kotletach zamykają się soki i mięso zostanie soczyste po pokrojeniu), łączymy cukier, ketchup, sos worcestershire i sos ostrygowy w rondelku. Mieszamy składniki rózgą. Podgrzewamy je, aż całkowicie rozpuszczą się kryształki cukru. Jeśli płyn jest za gęsty, możemy dodać odrobinę gorącej wody.

  • krok 5

    Kroimy wieprzowinę tonkatsu w grube plastry. Skrapiamy sosem. Możemy podać kotlety w panko z ryżem, brokułami na parze, szpinakiem w dressingu sezamowym lub z tsukemono (japońskimi piklami).

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama