
Tonkatsu – schabowy w panko
- schab: 400 g
- mąka pszenna: 100 g
- jajka: 2 szt.
- panko: 100 g
- olej: 100 ml
- ketchup: 2 łyżki stołowe
- sos worcestershire: 2 łyżki stołowe
- sos ostrygowy: 1 łyżka stołowa
- cukier drobny: 2 łyżeczki
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal576
- tłuszcz25g
- tłuszcz nasycony8g
- węglowodany43g
- cukry6g
- błonnik2g
- białko42g
Sposób przygotowania
krok 1
Rozbijamy 4 porcje schabu między dwoma kawałkami pergaminu do pieczenia, na grubość około 1 cm. Możemy to zrobić za pomocą tłuczka do mięsa lub wałka do ciasta.
krok 2
Umieszczamy mąkę pszenną, jajka (rozmącone widelcem) i panko w trzech oddzielnych, szerokich miskach. Oprószamy mięso solą i lekko je nacieramy. Obtaczamy schabowe w kolejnych elementach panierki – najpierw w mące (strzepujemy jej nadmiar), potem w jajku, a na koniec w japońskiej bułce tartej.
krok 3
Wlewamy olej na patelnię i rozgrzewamy go do około 180°C . Możemy wrzucić do niego trochę panko. Jeśli sucha panierka na chwilę opadnie, a potem od razu zacznie się smażyć, olej jest gotowy. Smażymy 2 kotlety wieprzowe przez 1 minutę i 30 sekund z każdej strony, a następnie wyjmujemy je i odkładamy na 5 minut, żeby odpoczęły. Tak samo postępujemy z pozostałymi schabowymi.
krok 4
Kiedy schabowy w panko odpoczywa (dzięki temu zabiegowi w kotletach zamykają się soki i mięso zostanie soczyste po pokrojeniu), łączymy cukier, ketchup, sos worcestershire i sos ostrygowy w rondelku. Mieszamy składniki rózgą. Podgrzewamy je, aż całkowicie rozpuszczą się kryształki cukru. Jeśli płyn jest za gęsty, możemy dodać odrobinę gorącej wody.
krok 5
Kroimy wieprzowinę tonkatsu w grube plastry. Skrapiamy sosem. Możemy podać kotlety w panko z ryżem, brokułami na parze, szpinakiem w dressingu sezamowym lub z tsukemono (japońskimi piklami).
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

