Reklama

Przepis na wieprzowinę w cieście z pieczonymi warzywami

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. 150 g mąki mieszamy z drożdżami. Dodajemy mleko w temp. pokojowej, 2 jajka i mieszamy. Dosypujemy resztę mąki, sól i mieszamy ponownie. Dodajemy 100 g miękkiego masła i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy na 15 min

  • krok 2

    Mięso: pozostałe masło topimy z łyżką oleju na patelni. Polędwiczkę oprószamy solą i pieprzem, wkładamy na patelnię, obsmażamy z każdej strony, aż się zrumieni.

  • krok 3

    Zawijanie: ciasto kładziemy na posypanej mąką powierzchni i zagniatamy przez 10 min. Rozwałkowujemy cienko na prostokąt. Obsmażony filet smarujemy musztardą i owijamy ciastem, smarując brzegi białkiem i zlepiamy. Smarujemy żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 min.

  • krok 4

    Warzywa: marchew i seler obieramy, kroimy w duże słupki. Wkładamy do miski z pozostałym olejem i miodem, oprószamy grubą solą i pieprzem, mieszamy. Układamy warzywa wokół mięsa i pieczemy jeszcze 30 min, mieszając je od czasu do czasu.

  • krok 5

    Sos: bulion mięsny odparowujemy, mieszamy z sosem spod smażenia mięsa. Następnie wrzucamy żurawiny, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5–6 min.

  • krok 6

    Podanie: polędwicę po krótkim odpoczynku kroimy w plastry, podajemy z pieczonymi warzywami i gorącym sosem żurawinowym.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama