
Wieprzowina w cieście
- polędwica wieprzowa: 1 kg
- drożdże: 5 g
- jajka: 3 szt.
- masło: 200 g
- mleko: 250 ml
- mąka: 275 g
- miód: 20 g
- olej: 40 ml
- seler: 100 g
- marchewka: 4 szt.
- bulion wołowy: 500 ml
- sól: 12 g
- pieprz czarny: 6 g
- musztarda: 80 g
- żurawina: 250 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. 150 g mąki mieszamy z drożdżami. Dodajemy mleko w temp. pokojowej, 2 jajka i mieszamy. Dosypujemy resztę mąki, sól i mieszamy ponownie. Dodajemy 100 g miękkiego masła i zagniatamy ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy na 15 min
krok 2
Mięso: pozostałe masło topimy z łyżką oleju na patelni. Polędwiczkę oprószamy solą i pieprzem, wkładamy na patelnię, obsmażamy z każdej strony, aż się zrumieni.
krok 3
Zawijanie: ciasto kładziemy na posypanej mąką powierzchni i zagniatamy przez 10 min. Rozwałkowujemy cienko na prostokąt. Obsmażony filet smarujemy musztardą i owijamy ciastem, smarując brzegi białkiem i zlepiamy. Smarujemy żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 min.
krok 4
Warzywa: marchew i seler obieramy, kroimy w duże słupki. Wkładamy do miski z pozostałym olejem i miodem, oprószamy grubą solą i pieprzem, mieszamy. Układamy warzywa wokół mięsa i pieczemy jeszcze 30 min, mieszając je od czasu do czasu.
krok 5
Sos: bulion mięsny odparowujemy, mieszamy z sosem spod smażenia mięsa. Następnie wrzucamy żurawiny, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5–6 min.
krok 6
Podanie: polędwicę po krótkim odpoczynku kroimy w plastry, podajemy z pieczonymi warzywami i gorącym sosem żurawinowym.

