
Wieprzowina w stylu greckim
- schab: 500 g
- jogurt grecki: 0.75 szklanki
- olej: 20 ml
- czosnek: 2 ząbki
- czerwona cebula: 80 g
- ogórek: 150 g
- pomidor: 300 g
- koperek: 6 g
- ocet winny: 20 ml
- sól: 6 g
- oregano: 3 g
- oliwa z oliwek: 10 ml
- pita: 4 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Marynowanie mięsa: łyżkę czerwonego octu winnego łączymy w plastikowej torbie z oregano, łyżeczką oliwy i posiekanym czosnkiem. Wkładamy do niej 4 plastry schabu i rozprowadzamy marynatę. Worek szczelnie zamykamy. Marynujemy mięso przez 20 min w temperaturze pokojowej.
krok 2
Sos: pozostałą łyżkę octu mieszamy z pozostałą oliwą, jogurtem, łyżką posiekanego koperku i 1/4 łyżeczki soli. Schładzamy w lodówce.
krok 3
Warzywa: pomidory, ogórki i cebulę kroimy w kostkę. Lekko je solimy i mieszamy.
krok 4
Grillowanie mięsa: rozgrzewamy ruszt. Skrapiamy go olejem. Wieprzowinę wyjmujemy z worka. Oprószamy ją solą i pieprzem po obu stronach. Kładziemy kotlety na ruszt i grillujemy przez 4 min z każdej strony lub do żądanego stopnia wysmażenia.
krok 5
Podanie: pitę podgrzewamy na grillu. Kotlety serwujemy z sałatką, chlebkiem i porcją sosu z jogurtu.

