
Wietnamska zupa Pho bò
- wołowina: 1 kg
- cebula: 4 szt.
- imbir: 100 g
- biała rzodkiew: 400 g
- goździki: 12 szt.
- anyż: 5 szt.
- kardamon: 6 szt.
- cynamon: 2 szt.
- pieprz czarny: 5 g
- cukier: 15 g
- sos rybny: 50 ml
- sól: 5 g
- makaron ryżowy: 200 g
- tajska bazylia: 15 liści
- kolendra: 10 liści
- papryka chili: 1 szt.
- stek: 400 g
- limonka: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na zupę Pho zaczynamy od przygotowania wywaru mięsnego. Najpierw zarówno mięso, jak i kości opłukujemy, osuszamy, tniemy na mniejsze części. Dalej cebule obieramy, kroimy na ćwiartki lub w grube plastry, imbir (ze skórą) tniemy w grube plastry, tak samo obraną rzodkiew. Wszystkie składniki układamy na dużej płaskiej blasze, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury i opiekamy ok. 20 min.

iStock krok 2
Jeśli cebule lub cokolwiek innego się przypali – nie szkodzi. Zawartość blachy przekładamy do dużego garnka (najlepiej 10-l), zalewamy ok. 4 l zimnej wody. Wszystkie przyprawy korzenne zawijamy w gazę, wrzucamy do garnka. Przykrywamy, gotujemy na minimalnym ogniu przez 5–6 godz. na początku szumujemy. Przyprawiamy do smaku sosem rybnym, solą i cukrem. Bulion przecedzamy do innego garnka i utrzymujemy w stanie bliskim zagotowania.

iStock krok 3
Na dalszym etapie przygotowania zupy Pho szykujemy dodatki: makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, drobno kroimy dymki ze szczypiorem, siekamy bazylię i kolendrę oraz chili. Wołowinę kroimy w cieniutkie plasterki (najwygodniej, jeśli będzie zmrożona tak jak na carpaccio – wkładamy do zamrażalnika na 30–45 min). Albo obsmażamy je błyskawicznie, albo zostawiamy na surowo. Do miseczek rozkładamy po porcji makaronu, kiełków, dymki i ziół oraz plasterki mięsa, zalewamy niemal gotującym się wywarem. W osobnych miseczkach stawiamy ćwiartki limonki i nasz zamarynowany czosnek z chili do przyprawiania swoich porcji.

iStock

