
Gwiazda makowa
- drożdże: 14 g
- mąka: 500 g
- cukier: 100 g
- żółtko: 6 szt.
- mleko: 250 ml
- masło: 100 g
- mak: 250 g
- białko jaja: 2 szt.
- orzechy włoskie: 20 g
- cukier waniliowy: 15 g
- skórka pomarańczowa: 50 g
- płatki migdałowe: 10 g
- rodzynki: 40 g
- aromat migdałowy: 5 kropli
- cukier puder: 35 g
- jajka: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Mak: suche ziarenka maku zalewamy wrzącą wodą, pozostawiamy na noc (czas nie jest wliczony w czas potrzebny do przygotowania ciasta). Jeśli korzystamy z już zmielonego maku, wystarczy zalać go wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. A następnie odciskamy z niego nadmiar wody, np. przez gazę lub bawełnianą ściereczkę. Całe ziarna rano odciskamy w takim sam sposób i dwukrotnie (a najlepiej trzykrotnie) przepuszczamy przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach.
krok 2
Przygotowanie składników: wyjmujemy je z lodówki godzinę przed wykonaniem ciasta. Ważne jest, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Orzechy i migdały siekamy.
krok 3
Ciasto na gwiazdę makową: suche drożdże (14 g) mieszamy z mąką oraz cukrem. Dodajemy żółtka (6 szt.) i mleko. Mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk i zrobi się sprężyste i elastyczne. W razie potrzeby podczas wyrabiania podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – może to być piekarnik nagrzany do 30°C.
krok 4
Masa makowa: Dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy, posiekane orzechy i migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki i aromat. Wszystko dokładnie mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka z 2 jajek (z pozostałych możemy zrobić bezy lub kokosanki) i delikatnie łączymy je z masą makową.
krok 5
Warstwy ciasta: wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części. Stolnicę posypujemy cienką warstwą mąki. Każdą część rozwałkowujemy na okrągłe placki, tej samej wielkości i grubości. Na dużej, płaskiej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, układamy jedną warstwę ciasta. Na niej rozsmarowujemy masę makową. Brzegi bardzo dokładnie sklejamy.
krok 6
Nacinanie ciasta: na środku ustawiamy szklankę, by wyznaczyć środek. Ciasto nacinamy do miejsca po szklance. Najpierw na pół, potem na 4 i znowu każdą z części na pół – tak, żeby łącznie powstało 16 kawałków.
krok 7
Formowanie gwiazdy makowej: bierzemy w dłonie dwie nacięte części znajdujące się tuż koło siebie, skręcamy dwukrotnie wokół własnej osi – jedną w prawo, drugą w lewo – po czym sklejamy ze sobą. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami.
krok 8
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. W tym czasie rozkłócamy 1 jajko. Smarujemy nim wierzch gwiazdy drożdżowej i posypujemy makiem.
krok 9
Pieczenie: ciasto wstawiamy do piekarnika na 30–35 min., aż ładnie się zrumieni. Upieczoną gwiazdę z makiem zostawiamy na 10 minut w uchylonym piekarniku. Potem wyjmujemy ją i studzimy. Opcjonalnie wierzch możemy oprószyć cukrem pudrem.

