Reklama

Przepis na pyszne ciasto z truskawkami.

Składniki:

tłuszcz i mąka do formy
8 łyżek miękkiego masła
22,5 dag cukru pudru
jajko
125 ml maślanki (lub taka sama ilość
mleka z kilkoma kroplami soku z cytryny)
łyżka ekstraktu z wanilii
17 dag mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 dag obranych truskawek
łyżka cukru

Kroki przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°c. Formę o śr. 20–24 cm z wysokim brzegiem natłuszczamy i wysypujemy mąką. Masło miksujemy z cukrem, aż będzie spienione, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy, dolewamy maślankę lub mleko, ekstrakt waniliowy i pozostawiamy na ok. 15 min. Ponownie mieszamy i przesiewamy na to mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Mieszamy, przekładamy do przygotowanej formy. Całą powierzchnię przykrywamy oczyszczonymi, pokrojonymi w grube plasterki truskawkami. Posypujemy cukrem. pieczemy w temp. 180°c. Po 10 min zmniejszamy temp. do 160°c i pieczemy jeszcze przez 40–45 min. Testujemy stan upieczenia drewnianym patyczkiem – powinien być suchy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama