Porady:
- Winniczki są proste w przygotowaniu, jednak nieco czasochłonne – na realizację przepisu na ślimaki warto zarezerwować sobie co najmniej kilka godzin.
- Warto pamiętać, że w Polsce można legalnie zbierać wyłącznie te ślimaki winniczki, których średnica muszli wynosi co najmniej 3 cm. Przy czym można je zbierać w maju – w pozostałe miesiące jest to zakazane.
Notka redakcyjna:
Ślimaki winniczki występują w południowo-wschodniej i centralnej w Europie, w tym również w Polsce. Możemy je spotkać na łąkach, działkach, w przydomowych ogródkach, a nawet na osiedlach miejskich. Mimo to nie często lądują one na naszych stołach, za to Francuzi uczynili z nich swoją narodową potrawę. Co ciekawe, Polska jest jednym z największych eksporterów ślimaków winniczków. Ślimaki, odpowiednio przyrządzone są nie tylko zachwycają swym smakiem, ale również bogactwem składników odżywczych – są one źródłem pełnowartościowego białka, a oprócz tego zawierają sporo wapnia, magnezu, miedzi, cynku i jodu. Obecnie ślimaki winniczki uznawane są za rarytas, a jeszcze kilka wieków temu były one składnikiem diety ubogich warstw społecznych.
Jak przyrządzić winniczki?
Ślimaki winniczki uznawane są za towar luksusowy m.in. ze względu na ich cenę oraz ograniczoną dostępność. Z racji tego, że są one w Polsce bardzo powszechne, to z powodzeniem możemy je zebrać samodzielnie – najlepiej szukać ich nad ranem w wilgotnej trawie i wkładać do wiklinowego, zamykanego koszyka. Przed ich przygotowaniem należy je 3-4 dni głodzić – w tym czasie możemy przechowywać je w ciemnym pomieszczeniu z dostępem do powietrza. Nie jest to jednak zbyt humanitarny sposób przygotowania ślimaków, dlatego zalecamy kupować je mrożone. Następnie winniczki należy dokładnie wymyć, a także pospać solą – jest to bardzo ważne, gdyż w ten sposób wypuszczą one śluz, który jest źródłem toksyn. Dalej winniczki wrzucamy do wrzącej wody na ok. 7 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i pozostawiamy do ostudzenia.
Wystudzone ślimaki winniczki wyciągamy ze skorupek za pomocą małego widelca – należy zachować tu szczególną ostrożność. Warto podkreślić, że tylko część ślimaka jest jadalna – ta, dzięki której się on porusza, z kolei tę, która była w muszli należy oderwać. Pozyskane mięso ślimaka gotujemy przez 2-3 godziny do miękkości. Możemy gotować je w wodzie lub dorzucić do niej sól, majeranek, oregano, korzeń pietruszki i selera. Między czasie możemy zająć się skorupkami ślimaków winniczków – puste muszle gotujemy przez pół godziny w roztworze z soli kuchennej.
Przed podaniem ślimaków winniczków na stół do skorupki wkładamy odrobinę wcześniej przygotowanego masełka czosnkowego, a następnie mięso ze ślimaka winniczka. Dalej wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na ok. 20 minut. Serwujemy je wraz ze świeżą bagietką i lampką białego wytrawnego wina.