
Wino z buraków
- buraki: 2 kg
- cukier: 2 kg
- woda: 4 l
- sok z cytryny: 50 ml
- drożdże: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Trzy dni nastawieniem buraków na wino należy przygotować drożdże winiarskie według instrukcji z opakowania. Na początku buraki trzeba dokładnie wyszorować i bez obierania, pokroić w plastry. Następnie warzywa należy umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować do miękkości. Następnie otrzymany wywar trzeba przecedzić przez gazę aptekarską.

fot. iStock krok 2
Z 1 kg cukru, niewielkiej ilości wody i soku z cytryny powinno się przygotować syrop. Potem trzeba go ostudzić i wymieszać z wywarem buraczanym. Następnie trzeba dodać drożdże, przykryć i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce.

iStock krok 3
Następnego dnia przelać do gąsiorka i zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną, do której należy wlać trochę wody. Całość trzeba odstawić na ok. 2 tygodnie w ciepłe miejsce do fermentacji. Po tym czasie należy dodać ostudzony syrop z 1/2 kg cukru, a po tygodniu kolejne 1/2 kg cukru w postaci syropu. Po zakończeniu fermentacji wino zlać do butelek i odstawić na 2 - 3 miesiące.

iStock

