Reklama

Wino z czereśni charakteryzuje się dość wyrazistym, głębokim smakiem – jest mocno słodkie, doskonale zbalansowane dodatkiem kwaśnego soku cytrynowego. Jego soczysta, czerwona barwa kojarzy się z pełnią lata, jednak możemy serwować je o każdej porze roku. Najlepiej smakuje lekko schłodzone, podane do deserów, np. bezowych albo na bazie biszkoptu. Wypróbujcie nasz sprawdzony przepis na wino z czereśni, które zachwyci wszystkich miłośników domowych trunków.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Czereśnie do domowego wina powinny być świeże i dojrzałe. Nie możemy jednak użyć przejrzałych, w przeciwnym razie trunek może mieć intensywnie octowy posmak. Owoce najpierw dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie pozbywamy się pestek – najlepiej zrobić to za pomocą specjalnej drylownicy (usuwanie pestki za pomocą noża z kilku kilogramów owoców będzie bardzo trudne i czasochłonne).

  • krok 2

    Owoce ugniatamy na gładką masę (np. rękami lub tłuczkiem do ziemniaków; unikajmy jednak blendera – kawałki mogą być zbyt drobne). Wrzucamy je do szklanego gąsiora na wino lub innego, dowolnego naczynia i dokładnie zabezpieczamy otwór czystą gazą – jest to konieczne, żeby do wnętrza nie dostał się np. kurz i owady). Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 3 dni (czas nie został wliczony w czas przygotowania).

  • krok 3

    Po upływie tego czasu na dnie gąsiora powinniśmy zauważyć wytrącony sok. Odcedzamy go do czystego naczynia przez gęste sito. Warto dodatkowo pougniatać owoce, żeby wydobyć z nich jeszcze więcej płynu.

  • krok 4

    Cytrynę myjemy, rozcinamy na pół i wyciskamy – możemy to zrobić za pomocą specjalnej wyciskarki lub ręcznie. Jeśli chcemy wytłoczyć więcej soku, warto owoc rolować wcześniej na blacie lub desce kuchennej, dociskając go delikatnie do powierzchni.

  • krok 5

    Do przecedzonego soku z czereśni dodajemy cukier, dolewamy wodę i wyciśnięty sok z cytryny (sprawdzi się też kwasek cytrynowy; wystarczy ok. 10 gramów). Wsypujemy drożdże winiarskie – najlepsze będą takie z pożywką. Jeśli ich nie mamy, dodajemy również ok. ½ łyżeczki specjalnej pożywki do drożdży. Delikatnie mieszamy.

  • krok 6

    Gotowy płyn przelewamy do czystego i suchego gąsiora. Butelkę zamykamy szczelnie korkiem ze specjalną rurką i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na kilka tygodni. W tym czasie powinien zajść proces intensywnej fermentacji, który trwa minimum 14 dni – powierzchnia soku powinna wtedy dość mocno bulgotać.

  • krok 7

    Gdy fermentacja się już nieco uspokoi, wino ponownie przecedzamy i zamykamy w butli lub gąsiorze. Odstawiamy na kolejnych kilkanaście dni, aż na powierzchni zupełnie przestaną pojawiać się bąbelki powietrza. Kiedy będzie gotowe, przelewamy je do butelek i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w takiej pozycji, by korek był zanurzony w trunku. Tak przygotowane powinno leżakować ok. 1 roku, żeby osiągnąć dojrzałość smaku.

  • krok 8

    Wino z czereśni najlepiej smakuje lekko schłodzone. Doskonale komponuje się z lekkimi deserami, np. delikatnym biszkoptem z musem waniliowym i owocami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama