
Wino z czereśni z nutą cytryny
Sposób przygotowania
krok 1
Czereśnie do domowego wina powinny być świeże i dojrzałe. Nie możemy jednak użyć przejrzałych, w przeciwnym razie trunek może mieć intensywnie octowy posmak. Owoce najpierw dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie pozbywamy się pestek – najlepiej zrobić to za pomocą specjalnej drylownicy (usuwanie pestki za pomocą noża z kilku kilogramów owoców będzie bardzo trudne i czasochłonne).
krok 2
Owoce ugniatamy na gładką masę (np. rękami lub tłuczkiem do ziemniaków; unikajmy jednak blendera – kawałki mogą być zbyt drobne). Wrzucamy je do szklanego gąsiora na wino lub innego, dowolnego naczynia i dokładnie zabezpieczamy otwór czystą gazą – jest to konieczne, żeby do wnętrza nie dostał się np. kurz i owady). Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 3 dni (czas nie został wliczony w czas przygotowania).
krok 3
Po upływie tego czasu na dnie gąsiora powinniśmy zauważyć wytrącony sok. Odcedzamy go do czystego naczynia przez gęste sito. Warto dodatkowo pougniatać owoce, żeby wydobyć z nich jeszcze więcej płynu.
krok 4
Cytrynę myjemy, rozcinamy na pół i wyciskamy – możemy to zrobić za pomocą specjalnej wyciskarki lub ręcznie. Jeśli chcemy wytłoczyć więcej soku, warto owoc rolować wcześniej na blacie lub desce kuchennej, dociskając go delikatnie do powierzchni.
krok 5
Do przecedzonego soku z czereśni dodajemy cukier, dolewamy wodę i wyciśnięty sok z cytryny (sprawdzi się też kwasek cytrynowy; wystarczy ok. 10 gramów). Wsypujemy drożdże winiarskie – najlepsze będą takie z pożywką. Jeśli ich nie mamy, dodajemy również ok. ½ łyżeczki specjalnej pożywki do drożdży. Delikatnie mieszamy.
krok 6
Gotowy płyn przelewamy do czystego i suchego gąsiora. Butelkę zamykamy szczelnie korkiem ze specjalną rurką i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na kilka tygodni. W tym czasie powinien zajść proces intensywnej fermentacji, który trwa minimum 14 dni – powierzchnia soku powinna wtedy dość mocno bulgotać.
krok 7
Gdy fermentacja się już nieco uspokoi, wino ponownie przecedzamy i zamykamy w butli lub gąsiorze. Odstawiamy na kolejnych kilkanaście dni, aż na powierzchni zupełnie przestaną pojawiać się bąbelki powietrza. Kiedy będzie gotowe, przelewamy je do butelek i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w takiej pozycji, by korek był zanurzony w trunku. Tak przygotowane powinno leżakować ok. 1 roku, żeby osiągnąć dojrzałość smaku.
krok 8
Wino z czereśni najlepiej smakuje lekko schłodzone. Doskonale komponuje się z lekkimi deserami, np. delikatnym biszkoptem z musem waniliowym i owocami.

