
Wino ze śliwek
Sposób przygotowania
krok 1
Wino ze śliwek - przepis: Śliwki należy umyć, przeciąć na pół usunąć pestkę i wrzucić do dużego garnka. Następnie śliwki należy zalać gorącą wodą, przykryć i pozostawić na 4 dni. W między czasie należy mieszać dwa razy dziennie, a następnie dodać cukier mieszając do całkowite rozpuszczenia. Kolejnym krokiem jest dodanie drożdży winiarskich i przykrycie mieszaniny. Następnie trzeba regularnie mieszać przez kolejne 5 dni.

iStock krok 2
Po upływie wymaganego czasu należy przelać miksturę do butelki przeznaczonej do fermentacji wina. Na gąsior należy założyć korek ze szklaną rurką i pozostaw do dalszej fermentacji. Kiedy fermentacja się zakończy należy przelać wino przez sitko do czystych butelek lub słoików odstawić do leżakowania w chłodnym miejscu na następne kilka miesięcy. Jeżeli widać, że w słoikach jest dużo osadu i wino nie jest klarowne, trzeba je znowu przelać np.: przez drobną gazę. Następnie należy wino ze śliwek odstawić na kilka dni. Jeśli jest klarowne można przelać do butelek i zakorkować. Wino śliwkowe powinno leżakować około 12 miesięcy, aby było w pełni dojrzałe.

iStock

