Porady:
- Jeśli nie przepadamy za ogórkami konserwowymi, to opcjonalnie możemy zastąpić je ogórkami kiszonymi lub świeżymi. W przypadku tych drugich, pamiętajmy, żeby je wcześniej obrać.
- Zamiast szczypiorku możemy dodać posiekany czosnek niedźwiedzi lub koperek.
- Sałatka jajeczna najlepiej smakuje, gdy jest schłodzona. Przed jedzeniem warto wstawić ją na pół godziny do lodówki.
- Do przygotowania potrawy polecamy wybrać jajka od kur z wolnego wybiegu – oznaczone cyferką 1 lub z chowu ekologicznego (tzw. zerówki).
- Sałatkę jajeczną przechowujemy w lodówce maksymalnie 2–3 dni.
Notka redakcyjna:
Sałatka jajeczna – czym zastąpić majonez?
Sałatkę jajeczną możemy przygotować w wersji light, o obniżonej zawartości tłuszczu. W takiej sytuacji zamiast tradycyjnego majonezu warto wybrać:
- jogurt naturalny,
- śmietanę 12%,
- śmietanę 18%,
- majonez light.
Sałatka jajeczna – inne warianty
Listę składników tworzących sałatkę jajeczną możemy wydłużyć w zależności od własnych upodobań. Wzbogacą one smak, aromat oraz wartość odżywczą potrawy. Polecamy dodać do niej:
- por – kroimy go na cienkie plasterki i dodajemy do sałatki. Jeśli zależy nam na tym, żeby por odznaczał się delikatnym smakiem, możemy sparzyć go wrzątkiem,
- tuńczyk – sałatka jajeczna rewelacyjnie smakuje z dodatkiem tuńczyka z puszki, wystarczy go rozdrobnić za pomocą widelca,
- szynkę – najlepiej sprawdzi się tutaj pokrojona w kostkę szynka konserwowa. Taką sałatkę warto wzbogacić dodatkowo w kukurydzę, por, oraz ananas z puszki,
- pieczarki – przed dodaniem należy je obrać i obgotować w osolonej wodzie przez około 10 minut,
- chrzan – starty świeży korzeń nada naszej sałatce pikantnego smaku i głębokiego aromatu,
- pietruszkę – stanowi cenne źródło witaminy C, żelaza, potasu oraz magnezu. Przed dodaniem myjemy ją, osuszamy i siekamy.
Inne przepisy z jajkami
Jajko możemy wykorzystać również do przygotowania rewelacyjnych sałatek warstwowych lub pysznych przystawek. Składnik ten jest nieocenioną bazą dań zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnego, wielkanocnego spotkania. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów:
- sałatka Cobb – odznacza się szeroką gamą smaków. Oprócz jajek znajdziemy w niej awokado, boczek wędzony, ser lazur, pomidorki cherry, sałatę rzymską oraz pierś z kurczaka. Z powodzeniem możemy ją serwować solo lub z dodatkiem kromki chleba,
- sałatka na krakersach – powstaje ona z warstw: tuńczyka, żółtego sera, jajek, które są przekładane słonymi ciasteczkami,
- jajka faszerowane awokado – to ciekawy pomysł na przystawkę. Ugotowane jajka dzielimy na pół. Wydrążamy z nich żółtko, a następnie łączymy je z awokado, majonezem i posiekanym szczypiorkiem. Powstałą pastą dekorujemy białka,
- jajka z majonezem i szczypiorkiem – to najprostsza w wykonaniu i najbardziej popularna przystawka, która często gości na wielkanocnym stole. Wystarczy, że ugotowane połówki jaj, udekorujemy majonezem i szczypiorkiem,
- pasta jajeczna – to świetny dodatek do pieczywa. Jeśli chcemy, możemy wzbogacić ją w suszone pomidory lub inne ulubione składniki.