
Wiosenny półmisek: warzywa, wędliny i jajka
- zielone szparagi: 1 pęczek
- cukier: 3 g
- sól: 3 g
- sałata: 10 liści
- rzodkiewka: 2 pęczki
- cebula dymka: 1 pęczek
- seler naciowy: 0.25 pęczka
- ogórek: 1 szt.
- czerwona cebula: 1 szt.
- pomidorki koktajlowe: 10 szt.
- szynka parmeńska (prosciutto): 10 szt.
- kabanosy: 5 szt.
- chleb: 5 szt.
- twaróg: 100 g
- ser bałkański: 100 g
- jogurt bałkański: 100 g
- papryka wędzona: 3 g
- musztarda dijon: 10 g
- miód: 30 ml
- sól ziołowa: 3 g
- pieprz czarny: 3 g
- ocet: 30 ml
- sok z cytryny: 1 szt.
- woda: 90 ml
- olej: 180 ml
- majonez: 60 g
- korniszony: 10 szt.
- grzybki marynowane: 10 szt.
- szczypiorek: 0.5 pęczka
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- cebula dymka: 1 szt.
- tarty chrzan: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Szparagi czyścimy, odłamujemy twarde końce, gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie pilnując, aby zachowały chrupkość. Odławiamy do lodowatej wody, kiedy ostygną, dokładnie osączamy.
krok 2
Rzodkiewki i dymki kroimy np. na ćwiartki albo w inny sposób, podobnie seler naciowy i ogórek. Cebulę tniemy w cienkie krążki, pomidorki zostawiamy w całości albo kroimy na pół.
krok 3
Wędliny zostawiamy w plasterkach, kabanosy łamiemy, chleb tniemy na trójkąty.
krok 4
Na kulki: sery i jogurt ucieramy do uzyskania kleistej masy. Formujemy z niej kulki i obtaczamy w papryce. Z podanych składników mieszamy sosy, przekładamy do małych miseczek.
krok 5
Na wielkim (owalnym najlepiej) półmisku albo tacy układamy z fantazją nasze składniki i stawiamy miski z sosami oraz masłem. Do nakładania koniecznie dajmy szczypce, widelec i łyżkę.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2018

