
Wiśnie w syropie
Sposób przygotowania
krok 1
Wiśnie: dokładnie myjemy w zimnej wodzie, a następnie odsączamy i drylujemy. Zasypujemy cukrem, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny.
krok 2
Syrop: sok, który puściły wiśnie, odlewamy do garnka i zagotowujemy. Kiedy jest jeszcze gorący, zalewamy nim owoce. Odstawiamy. Czynność tę powtarzamy kolejnego dnia. Macerowanie wiśni najpierw z samym cukrem, a potem z syropem zajmie w sumie 3 dni. Czas ten nie został ujęty w klasyfikacji dania.
krok 3
Pasteryzacja: ostatni raz odlewamy sok i go zagotowujemy. Wiśnie wkładamy do czystych, wyparzonych słoików i zalewamy je gorącym syropem. Szczelnie je zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut w garnku z gotującą się wodą.
krok 4
Wiśnie w syropie: wyjmujemy słoiki z wody i ustawiamy je do góry dnem na blacie kuchennym wyłożonym ściereczką. Czekamy, aż całkowicie wystygną, po czym przenosimy je w ciemne, chłodne miejsce.

