Fale Dunaju
- mleko: 560 ml
- cukier: 135 g
- mąka pszenna: 325 g
- mąka ziemniaczana: 50 g
- cukier waniliowy: 17 g
- masło: 510 g
- jajka: 4 szt.
- kakao: 40 g
- proszek do pieczenia: 8 g
- sól: 2 g
- wiśnie: 300 g
- cukier puder: 120 g
- śmietanka: 60 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Budyń: podgrzewamy 200 ml mleka. Dosypujemy do niego opakowanie cukru waniliowego i 100 g białego cukru. Mieszamy, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą. Zagotowujemy. W oddzielnym naczyniu rozrabiamy 200 ml mleka z 25 g mąki pszennej i 50 g mąki ziemniaczanej. Najlepiej zrobić to za pomocą rózgi kuchennej lub miksera, żeby rozbić grudki. Wlewamy powstałą masę do garnka, cały czas mieszając jego zawartość. Podgrzewamy, aż powstanie gęsty budyń. Przykrywamy go folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia.

ZjedzPięknie krok 2
Ciasto: oddzielamy białka od żółtek. W oddzielnej misce łączymy 300 g mąki pszennej z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywno (dodajemy szczyptę soli, żeby ustabilizować pianę). Ucieramy 250 g miękkiego masła z cukrem pudrem, aż powstanie jasna, puszysta masa. Dorzucamy żółtka. Miksujemy. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodajemy ubite białka. Mieszamy wszystko na niskich obrotach miksera, aż wszystkie składniki się połączą.

ZjedzPięknie krok 3
Masa kakaowa: rozdzielamy surowe ciasto na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy 20 g kakao i 60 ml mleka. Łączymy składniki szpatułką lub łyżką, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Starajmy się nie mieszać jej zbyt intensywnie, żeby całkowicie nie opadła.

ZjedzPięknie krok 4
Pieczenie: wykładamy blachę o wymiarach 25x27cm pergaminem. Umieszczamy w niej jasną część ciasta. Wyrównujemy wierzch. Następnie wykładamy kakaową masę. Kolejna warstwa to wiśnie odsączone z kompotu. Rozmieszczamy je równomiernie i lekko dociskamy. Możemy też zrobić ciasto fale Dunaju z jabłkami. Wystarczy je obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki lub kostkę i, tak samo jak wiśnie, ułożyć na kakaowej masie. Pieczemy placek w 170°C przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Studzimy. Żeby osiągnąć jak najlepszy efekt, warto wyjąć je z foremki i przełożyć na kratkę cukierniczą.

ZjedzPięknie krok 5
Krem budyniowy: ucieramy 250 g miękkiego masła tak długo, aż stanie się bledsze i będzie miało kremową konsystencję. Stopniowo dodajemy do niego wcześniej zrobiony i wystudzony budyń. Miksujemy. Powinniśmy otrzymać gęstą, jednolitą masę. Wykładamy ją na wierzch ostudzonego spodu. Wyrównujemy szpatułką. Chłodzimy ciasto fale Dunaju z masą budyniową w lodówce, żeby całkowicie stężało.

ZjedzPięknie krok 6
Podanie: umieszczamy w rondelku 60 ml śmietanki, 20 g kakao, 10 g masła i 35 g cukru. Podgrzewamy składniki na małym ogniu, aż połączą się w jednolity, lśniący krem. Pokrywamy nim fale Dunaju z wiśniami. Rozprowadzamy go równomiernie po wierzchu. Ponownie chłodzimy. Kiedy polewa zastygnie, możemy podać ciasto. Kroimy je w porcje o kształcie kostki. Możemy ozdobić wierzch listkami mięty lub wisienkami.

ZjedzPięknie


