Porady:
- Grzanki możemy przygotować także na grillu lub w tosterze. Wtedy odwracamy kolejność – najpierw podgrzewamy kromki w całości, a następnie kroimy na kawałki.
- W kompozycji doskonale sprawdzi się czerstwe pieczywo, które wystarczy lekko skropić wodą i podgrzać na patelni. Tradycyjnie panzanella przygotowywana jest właśnie w taki sposób.
- Toskańska salatka najlepiej wychodzi z dojrzałymi i słodkimi pomidorami, takimi jak bawole serca. Możemy sięgnąć także po pomidory malinowe, śliwkowe, cherry lub koktajlowe.
- Czerwoną cebulę możemy zastąpić białą, która jest ostrzejsza i bardziej wyrazista.
- Możemy dodać także drobno posiekany czosnek, odrobinę octu winnego lub balsamicznego.
Notka redakcyjna:
Jak powstała panzanella?
Pomysł na włoską sałatkę prawdopodobnie zrodził się we Florencji. Pierwsze zapiski odnośnie sałatki z czerstwego chleba pochodzą z XVI wieku. Miasto było wtedy skłócone z Pizą i mieszkańcy tego regionu zablokowali transport soli do stolicy Toskanii. Robiono więc pieczywo bez soli, a taki chleb o wiele szybciej czerstwieje. Trzeba więc było jakoś spożytkować nadmiar suchych kromek i w ten sposób powstała panzanella.
Dawniej przygotowywano ją bez pomidorów – z suchego chleba, cebuli i octu. Czasem dokładano świeże warzywa, które akurat dojrzewały w ogródku. Dopiero później pojawiły się w kompozycji składniki, z którymi obecnie kojarzymy słoneczną Toskanię, takie jak pomidory, bazylia i parmezan.
Propozycje dodatków do panzanelli
Chociaż złota zasada kulinarna brzmi „mniej znaczy więcej”, czasem dla urozmaicenia i przełamania rutyny warto dodać coś ekstra. W przypadku toskańskiej sałatki z chleba i pomidorów do wyboru mamy:
- rukolę – jej wyraźny i lekko orzechowy smak dodaje sałatce pikanterii i razem z bazylią uzupełnia kompozycję kolorystycznie,
- zielony ogórek – jest soczysty, więc razem z pomidorami i oliwą tworzy przyjemny sos, którym powoli nasiąkają chrupiące grzanki,
- oliwki – z pomidorami świetnie komponują się czarne oliwki,
- kapary – dodają wyrazistości,
- mięsny dodatek – w postaci chrupiących plasterków bekonu, pancetty lub suszonej szynki.
To składniki, które lekko podkręcają smak sałatki i nie zaburzają dobrze zbalansowanej kompozycji. Chętni mogą poeksperymentować z innymi ulubionymi dodatkami.
Jaki chleb do panzanelli?
Już wiemy, że tradycyjny przepis na panzanellę bazuje na czerstwym pieczywie. W Toskanii najbardziej popularny jest chleb pane sciocco, który jest wyrabiany z mąki pszennej, wody i drożdży. Oczywiście nie zawiera soli, o czym świadczy jego nazwa – sciocco, czyli mdły.
W domowej sałatce możemy użyć innego jasnego pieczywa, np. bagietki lub ciabatty. Równie smaczna, a do tego pełna wartościowych składników odżywczych jest panzanella z żytnim pieczywem z ziarnami.