
Grochówka wojskowa
- groch: 500 g
- kości: 1 kg
- boczek: 350 g
- kiełbasa: 400 g
- słonina: 100 g
- pietruszka: 1 szt.
- marchewka: 2 szt.
- ziemniaki: 4 szt.
- liść laurowy: 4 szt.
- majeranek: 30 g
- pieprz czarny: 5 g
- ziele angielskie: 6 szt.
- sól: 5 g
- czosnek: 3 ząbki
- liść laurowy: 4 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Groch: przesypujemy go do miski lub średniego garnka, zalewamy zimną wodą ponad poziom ziaren (ok. 2,5 l wody). Mieszamy i odlewamy. Ponownie zalewamy groch wodą i odstawiamy na co najmniej 3 godziny, ale najlepiej na całą noc. Czas namaczania grochu nie został uwzględniony w czasie przygotowania grochówki wojskowej.
krok 2
Przygotowanie warzyw: średniej wielkości marchewki oraz pietruszkę obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki lub w kostkę. Ziemniaki obieramy ze skórki (średniej wielkości), myjemy, kroimy w średnią kostkę.
krok 3
Gotowanie wywaru: do garnka wkładamy kość ze schabu, zalewamy dwoma litrami wody. Gdy całość zacznie się gotować, dodajemy namoczony wcześniej groch, marchewkę, pietruszkę, mielony pieprz, sól, ziele angielskie i liście laurowe. Zupę gotujemy na małym ogniu, przez ok. 45 minut.
krok 4
Smażenie mięsa: boczek kroimy w kostkę lub paski (można zrobić kilka większych kawałków do podania na wierzchu zupy) i smażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy do grochu z warzywami. Słoninę kroimy w kostkę, a kiełbasę według uznania, w kostkę lub plastry. Podsmażamy je na złoto. Nadmiar tłuszczu odlewamy, a mięso dodajemy do grochówki.
krok 5
Pod koniec gotowania: mniej więcej 15 minut przez końcem, dodajemy ziemniaki i ząbki czosnku. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, do grochówki wojskowej wsypujemy majeranek.

