
Wolno pieczona kaczka z jabłkami i fistaszkami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- pierś z kaczki: 2 szt.
- miód: 30 ml
- sos sojowy: 15 ml
- przyprawa 5 smaków: 5 g
- papryka chili: 1 szt.
- jabłka: 2 szt.
- cebula dymka: 5 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Skórę na piersiach kaczki nacinamy ostrym nożem w kratkę. Patelnię mocno rozgrzewamy i przez 2–3 min podsmażamy piersi od strony skóry. Osuszamy i układamy w naczyniu do pieczenia.
krok 2
Miód mieszamy z sosem sojowym i przyprawą pięciu smaków, polewamy mięso. Wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy na temp. 80°C i pieczemy 3 godz. Pozostawiamy do wystudzenia w wygaszonym piekarniku.
krok 3
Papryczkę oczyszczamy z pestek i drobno kroimy. Fistaszki grubo rozgniatamy. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Wystudzone piersi kroimy w plastry.
krok 4
Podajemy w temperaturze otoczenia, posypane papryką, orzeszkami, udekorowane jabłkami i posiekaną dymką wymieszaną z resztą papryki i orzeszków.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

