
Wołowina z kluskami kładzionymi
- olej: 1 łyżka stołowa
- wołowina: 1 kg
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy: 2 łyżki stołowe
- pomidory w puszce: 400 g
- woda: 250 ml
- czerwone wino: 125 ml
- tymianek: 4 gałązki
- pieczarki: 250 g
- mąka: 150 g
- proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
- sól: 0.25 łyżeczki
- masło: 50 g
- natka pietruszki: 2 łyżki stołowe
- cheddar: 80 g
- maślanka: 120 g
Sposób przygotowania
krok 1
Olej rozgrzewamy na patelni, na średnim ogniu. Mięso smażymy partiami, do
zrumienienia. Przekładamy do wolnowaru o pojemności 4,5 l lub do szczelnie
zamykanego naczynia o podobnej pojemności. Na patelni przez 5 minut podsmażamy cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, całe pomidory z puszki, wlewamy wodę lub wywar wołowy, czerwone wytrawne wino, dokładamy gałązki tymianku i doprowadzamy do wrzenia.
krok 2
Całość przelewamy do garnka z mięsem. Wkładamy przecięte na pół pieczarki. Gotujemy na niskim poziomie w wolnowarze ok. 7 godzin lub 3–3,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 90–100°C. Po ugotowaniu usuwamy gałązki tymianku. Przyprawiamy do smaku.

krok 3
Na kluski kładzione:
Do miski wkładamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Dłońmi wcieramy w nią masło, dodajemy połowę natki pietruszki oraz połowę sera cheddar. Mieszamy do połączenia się składników, a następnie dolewamy maślankę, aby uzyskać lepkie ciasto. Powstałą masę nakładamy łyżką na ugotowane mięso w odległościach ok. 2 cm od siebie i posypujemy pozostałym serem. Ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze przez godzinę w wolnowarze, a 30 minut w piekarniku. Wołowina z kluskami kładzionymi powinna być posypana pozostałą natką pietruszki.

