
Ciasto wulkan
- mleko: 790 ml
- jajka: 5 szt.
- cukier: 270 g
- mąka ziemniaczana: 60 g
- mąka pszenna: 300 g
- kakao: 30 g
- proszek do pieczenia: 8 g
- czekolada mleczna: 100 g
- olej: 75 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: nagrzewamy piekarnik do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Do miski wbijamy jajko, dodajemy 120 g cukru, 60 g mąki ziemniaczanej oraz 150 ml mleka. Wszystko dokładnie mieszamy.
krok 2
Budyń: 450 ml mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gdy płyn zacznie się gotować, dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Całość energicznie mieszamy oraz podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aż budyń zgęstnieje. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, wrzucamy do niego masło. Składniki dokładnie łączymy, aż powstanie krem o jednolitej konsystencji. Zakrywamy go folią do żywności.
krok 3
Ciasto czekoladowe: do miski przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Do drugiego naczynia wbijamy 4 jajka i wsypujemy 150 g cukru. Następnie dodajemy 150 ml mleka oraz 75 ml oleju. Całość mieszamy. Suche składniki łączymy z mokrymi. Powinniśmy uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji.
krok 4
Pieczenie: masę czekoladową przekładamy do tortownicy. Następnie na jej środek wylewamy krem budyniowy. Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do ostygnięcia.
krok 5
Polewa: czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do żaroodpornego naczynia, a następnie ustawiamy nad gotującym się garnkiem. Wlewamy ok. 40 ml mleka. Całość podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, do uzyskania płynnej polewy.
krok 6
Dekorowanie: ostudzone ciasto wulkan wyjmujemy z tortownicy. Następnie oblewamy je polewą czekoladową. Deser wstawiamy na ok. 8 godzin do lodówki (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru).

