Reklama

Kompot z suszu to elegancki napój na stół wigilijny. Suszone owoce symbolizują dostatek i są życzeniem, by przyszłoroczna kolacja była równie obfita. Cynamon i goździki to przyprawy, które nadają charakterystycznego słodkiego zapachu. W wielu domach kompot wigilijny jest już tradycją – nic dziwnego! Przygotowanie go jest wręcz banalne, a smak podbija serca (i podniebienia) większości gości przy świątecznym stole.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal300
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Bakalie do kompotu z suszu: Owoce płuczemy na dużym sitku pod bieżącą, zimną wodą.

    foodie.by.bb

  • krok 2

    Moczenie suszu: Przekładamy je do dużego garnka (przyda się większy, ponieważ owoce znacznie pęcznieją. Dodajemy laskę cynamonu (jeśli używamy w proszku, to dodajemy go później) i goździki, zalewamy 3 litrami wody i odstawiamy do na napęcznienia na minimum 30 minut. Najlepszy smak kompot z suszu zyska, kiedy namoczymy owoce przez całą noc.

    foodie.by.bb

  • krok 3

    Gotowanie kompotu: Nie zmieniając wody na kompot wigilijny, wstawiamy garnek z namoczonymi owocami na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy przez 10 minut (czas może się wydłużyć nawet do 30 minut), owoce powinny być miękkie, ale powinny zachować swoją strukturę. Nie powinny się rozpadać.

    foodie.by.bb

  • krok 4

    Doprawianie kompotu: Pod koniec dodajemy cynamon, jeśli nie była wcześniej dodana laska. Dolewamy sok z pomarańczy. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.

    foodie.by.bb

  • krok 5

    Serwowanie kompotu: Z podanych proporcji powinno nam wyjść ok. 1,5 litra kompotu. Przelewamy go do szklanego, przezroczystego dzbanka. Może być czysty, bez owoców, można trochę przełożyć ich z garnka i w ten sposób podawać.

    foodie.by.bb

Porady:

  • Do kompotu z suszu lepiej wybierać owoce suszone. Wędzone mają charakterystyczny posmak, który nie wszystkim odpowiada - jeśli jednak go lubicie, polecamy - jak w wideo - użyć 100 g suszonych jabłek i 50 g wędzonych jabłek.
  • Jakie morele wybrać? W sklepach możemy dostać morele naturalnie suszone (o ciemniejszym kolorze) oraz morele siarkowane (o intensywnie pomarańczowej barwie). Oczywiście lepiej wybierać te suszone naturalnie, bo są zdrowsze.
  • Owoce bardzo pęcznieją podczas gotowania. Warto pamiętać, by gotując kompot wigilijny wybrać wystarczająco duży garnek.
  • Nie warto dosładzać kompotu z suszu zaraz po ugotowaniu. Owoce będą oddawać swój smak powoli, a napój będzie zyskiwał na smaku z każdą godziną.
  • Jeśli chcemy, by kompot wigilijny był słodki warto sięgnąć po naturalne słodziki – miód lub dodać do gotowania daktyle.
  • Kompot z suszonych owoców można podać z aromatycznymi dodatkami – goździkami, skórką z pomarańczy, goździkami, imbirem czy laską cynamonu. Dodadzą one temu napojowi wyrazistego charakteru.
  • Przed przelaniem napoju do dzbanka można jeszcze przecedzić go przez sitko, żeby był bardziej klarowny.
  • Ugotowany susz wigilijny świetnie sprawdzi się jako deser – wielu osobom zasmakują same owoce serwowane w osobnej miseczce obok szklanki kompotu. Owoce z suszu można też wykorzystać do przygotowania porannej owsianki lub jako dodatek do ciasta, np. do keksa.

Notka redakcyjna:

Kompot z suszu – tradycja

Kompot z suszu to tradycyjny napój, który wielu osobom nieodłącznie kojarzy się z okresem Bożego Narodzenia. Dawniej był on pity nie tylko w okresie świąt, a właściwie przez cały sezon jesienno–zimowy. Zarówno chłopi, jak i szlachcice, pili kompot z owoców suszonych na słońcu po letnich zbiorach. Suszenie i wędzenie było dobrą metodą konserwacji żywności. Nie dziwi więc, że tradycyjnie kompot wigilijny składa się z trzech, najbardziej popularnych, polskich owoców: śliwek, gruszek i jabłek. Podczas wigilijnej wieczerzy był podawany na sam koniec posiłku.

Sprawdź też przepis na kompot z jabłek!

Jak zrobić kompot z suszu?

Tradycyjny kompot z suszu składa się z suszonych śliwek, gruszek oraz jabłek. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby wypróbować inne zestawy owoców. Do tych wyżej wymienionych można dodać z powodzeniem wędzone śliwki, morele, żurawinę, daktyle. Gotowanie kompotu z suszu jest jednym z najprostszych przepisów, jakie pojawiają się w kuchni. Przygotowanie kompotu z suszu może być dobrym pomysłem na wspólne gotowanie z najmłodszymi pociechami, które chcą pomóc w przygotowaniach przed Bożym Narodzeniem. Dzieci mogą poznać wtedy smaki i faktury suszonych owoców oraz aromaty wonnych przypraw.

Kiedy gotować kompot z suszu?

Kompot z suszu jest tradycyjnym, wigilijnym napojem. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez niego, a smak kojarzy im się z dzieciństwem. Z tego powodu najczęściej jest gotowany właśnie w okolicach Bożego Narodzenia. Nie jest to jednak jedyny dobry czas na jego przyrządzenie. Składniki są bez problemu dostępne w każdym sklepie przez cały rok. Zimą kompot z suszu może zachwycać korzennymi aromatami, a latem chłodzić w upalne dni.

Kiedy gotować kompot z suszonych owoców w okresie przedświątecznym? Kompot wigilijny nie może tygodniami czekać w lodówce, jednak spokojnie może być ugotowany dzień wcześniej i trzymany w lodówce. Maksymalny czas przechowywania to 3 dni. Warto tutaj podkreślić, że napój ten zyskuje głębszego, słodszego smaku z każdą godziną po ugotowaniu. Można też przygotować go wcześniej i zapasteryzować w słoikach. Jeśli chcemy zachować go na później, warto przelać kompot wigilijny poddać procesowi pasteryzacji. Można zrobić to bardzo prosto – wystarczy jeszcze gorący kompot przelać do czystych słoiczków i zakręcić. Pod wpływem temperatury wieczko się zassie.

O tym, jak w inny sposób można pasteryzować słoiki z przetworami, można przeczytać w tym artykule.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama