Wykwintny pasztet z orzechami włoskimi
Domowy pasztet idealny na śniadanie.Polecam również na Wielkanoc
Składniki:
600 g wieprzowiny
600 g filetów z kurczaka
400 g drobiowej wątróbki
80 g orzechów włoskich
2 kostki bulionowe
2 duże marchewki
mały seler
3 -4 jajka
cebula
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól,pieprz do saku
Kroki przygotowania:
Obrane i pokrojone warzywa ułożyć na dnie garnka, na warzywach
poukładać kawałki wieprzowiny i kurczaka. Dodać 2 litry bulionu(czyli
2 kostki bulionowe rozpuszczone w 2 litrach gorącej wody), liście
laurowe,ziele angielskie. Całość gotować na wolnym ogniu pod
przykryciem,aż mięso będzie miękkie. Następnie wyjąć warzywa,
mięso,usunąć liście laurowe i ziele angielskie. Do wywaru dodać
wątróbkę i gotować 7 minut. Wyjąć wątróbkę wywar
przecedzić.Wystudzone mięso i warzywa zmielić 3 razy w maszynce do
mielenia mięsa, potem ucierać kolejno wbijając jajka i wlewając po
kilka łyżek wywaru. Na koniec przyprawić pieprzem i jeśli to konieczne
solą, dodać orzechy włoskie i wymieszać.Podłużną formę o wymiarach
26x12 cm.
wysmarować tłuszczem,obsypać bułką tartą ,napełnić masą
pasztetową i piec przez 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do
temperatury
180 stopni. Ostudzić wyjąć z foremki.
1 z 1

wykwintny_pasztet_z_orzechami_wloskimi
Wykwintny pasztet z orzechami włoskimi


