Porady:
- Czym smarować rogaliki drożdżowe przed pieczeniem? Żeby ładnie się błyszczały, można pokryć je glazurą z białka lub całego jajka wymieszanego z odrobiną mleka. Sprawdzi się też woda z cukrem. Najlepiej zrobić to za pomocą pędzelka cukierniczego. Innym sposobem jest posmarowanie ciasta rozpuszczonym masłem.
- Gotowy, całkowicie wystudzony wypiek należy przechowywać pod lnianą lub bawełnianą ściereczką kuchenną, ewentualnie zawinięty w folię spożywczą. Można też wykorzystać plastikowy pojemnik do żywności. Ponadto mięciutkie rogaliki drożdżowe z marmoladą da się zamrozić. Przed planowanym podaniem warto najpierw umieścić je w lodówce. Wtedy będą powoli się ocieplać, a ciasto nie straci wiele ze smaku.
- Przepis można nieco zmodyfikować i zrobić rogaliki krucho-drożdżowe. Ciasto najczęściej zawiera wtedy kwaśną śmietanę zamiast mleka.
- Jeśli zdobimy rogaliki z ciasta drożdżowego kremem czekoladowym ganache, nutellą lub lukrem, możemy dodatkowo posypać je pokruszonymi orzechami lub liofilizowanymi owocami.
Notka redakcyjna:
Rogaliki drożdżowe – pomysły na nadzienie
Wyśmienite rogaliki drożdżowe tworzy nie tylko puszyste ciasto, ale także odpowiednie nadzienie. Najłatwiej wypełnić je dżemem, konfiturą, marmoladą lub powidłami śliwkowymi. To świetne rozwiązanie zimą, kiedy w naszych spiżarniach nie brakuje różnych słodkich przetworów. Jednak w trójkąty z ciasta drożdżowego można zawinąć tak naprawdę dowolne, ulubione dodatki. Jakie można dać nadzienie do rogalików? Oto kilka propozycji:
- rogaliki drożdżowe z jabłkiem – można wykorzystać surowe, pokrojone w kostkę owoce lub przygotować je jak do szarlotki, czyli uprażyć je z niewielką ilością cukru. Najlepiej sprawdzą się takie odmiany jak antonówka lub reneta. Nadzienie warto wzbogacić przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, goździki, kardamon lub wanilia. Rogaliki z jabłkami to świetna propozycja na jesienny podwieczorek.
- rogaliki drożdżowe z czekoladą – na trójkąciku z ciasta można zamiast dżemu ułożyć kostkę wysokiej jakości czekolady. Najlepiej sprawdzi się produkt o przynajmniej 70% zawartości kakao, ale można też wykorzystać deserową, mleczną lub białą tabliczkę. Drogą na skróty będzie wypełnienie rogalików kremem ze słoiczka. Czekoladoholikom, którzy są jednocześnie miłośnikami domowych przetworów, polecamy nadzienie w postaci nutelli ze śliwek.
- rogaliki drożdżowe z makiem – dobra alternatywa dla klasycznych świątecznych wypieków. To nadzienie potrafi być niezwykle aromatyczne, zwłaszcza jeśli przygotujemy je samodzielnie. Najlepsza masa makowa powinna mieć rodzynki, miód i skórkę pomarańczową oraz pachnieć migdałami i rumem.
Jak zawijać rogaliki drożdżowe z dżemem?
W cukierniach i piekarniach, żeby uzyskać drożdżowe rogaliki jednakowej wielkości, korzysta się z szablonów lub gotowych foremek. W ten sposób uzyskuje się identyczne trójkąty z ciasta. Możemy też wykorzystać ten trik w domu. Należy kupić w sklepie papierniczym gruby karton, po czym narysować na nim trójkąt o preferowanej przez nas wielkości, a następnie wyciąć go nożyczkami. Taki szablon umieszczamy nad rozwałkowanym kawałkiem ciasta i wykrajamy odpowiedni fragment ostrym nożem. Następnie na gotowym trójkąciku kładziemy łyżeczkę marmolady lub konfitury.
Pamiętajmy, że rulonik z ciasta należy uformować tak, żeby dobrze zabezpieczyć nadzienie. Co zrobić, żeby dżem nie wypływał z rogalików? Brzegi należy dobrze docisnąć dookoła porcji dżemu. Można je lekko zwilżyć roztrzepanym białkiem, mlekiem lub wodą, żeby dobre się skleiły.
Jeśli ten sprawdzony przepis na rogaliki drożdżowe mimo to sprawia nam trudność, z tego samego ciasta możemy formować inne kształty. Nadzienie z dżemu lub marmolady da się zawinąć w prostą kieszonkę lub zgrabny warkocz. Miłośnikom słodkiego śniadania szczególnie polecamy bułeczki drożdżowe z dżemem.