Ryż na mleku
Ryż na mleku to pomysł na słodkie śniadanie, deser lub obiad nie tylko dla dziecka. Świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. Zawiera dużo witamin, wapnia i białka, więc jest zalecany dla osób aktywnych fizycznie. Można go podać z różnymi dodatkami – jabłkiem i cynamonem, czekoladą, bananem lub musem truskawkowym. Ryż z mlekiem na słodko dobrze smakuje zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno.
Sposób przygotowania
krok 1
Gotowanie: do garnka wlewamy zimne mleko i od razu wsypujemy ryż. Wstawiamy do zagotowania, a gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy moc palnika. Ryż na mleku gotujemy przez 15 min, kilka razy mieszając składniki drewnianą łyżką.
krok 2
Dodatki: na koniec, do jeszcze gorącego ryżu, dodajemy masło i miód. Mieszamy, aby połączyć składniki.
krok 3
Podawanie: gotowy ryż przekładamy do miseczek lub słoików (jeśli przygotowujemy deser na później). Podajemy ciepły lub odstawiamy do ostygnięcia. Zimny przekładamy do lodówki.
Porady:
- Danie można zrobić z dowolną odmianą ryżu. Jednak najbardziej kremowe i delikatne wychodzi na ryżu do risotto, np. arborio. W zależności od wyboru głównego składnika, czas przygotowania potrawy może być dłuższy lub krótszy.
- Możemy przygotować także brązowy ryż na mleku, który zawiera więcej błonnika i witamin. Aby był miękki, należy gotować go przez 30–35 min.
- Ryż (biały lub brązowy) można także wcześniej ugotować w wodzie, odcedzić i dopiero potem zalać mlekiem. Ryż gotujemy na małej mocy palnika przez 15 min do momentu, aż wchłonie całe mleko.
- Dla maluchów można przygotować ryż na mleku modyfikowanym. Gotujemy ryż w wodzie, odstawiamy do przestudzenia i mieszamy z przygotowanym mlekiem dla niemowląt. Takiego mleka nie można gotować ani podgrzewać w mikrofalówce.
- Na początku gotowania można dodać do ryżu szczyptę soli.
- Miód można zastąpić cukrem (30 g).
Notka redakcyjna:
Ryż na mleku roślinnym
Słodki pudding ryżowy możecie zrobić także w wersji wegańskiej. Świetnie smakuje przygotowany na:
- mleku ryżowym,
- migdałowym,
- kokosowym – jak w przypadku przepisu na pudding ryżowy z mlekiem kokosowym, wanilią i kardamonem,
- lub owsianym.
Masło można zastąpić olejem kokosowym lub po prostu pominąć ten składnik. Najbardziej neutralny w smaku będzie napój ryżowy.
Ryż na mleku z owocami
Najbardziej popularnymi dodatkami do ryżu na słodko są jabłka z cynamonem. Można je wcześniej podprażyć na patelni z odrobiną masła i cukru. Jabłka kroimy w drobną kostkę lub półplasterki – tak, jak lubimy najbardziej. Ryż na mleku można podać także z:
- truskawkami – w sezonie warto postawić na świeże truskawki,
- bananem – pokrojonego w drobną kostkę banana można dodać do gotującego się ryżu z mlekiem. Wtedy cały deser będziemy przyjemnie kremowy i bananowy. Można także położyć kawałki (lub plasterki) banana na wierzchu. W tym przypadku warto skropić go odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniał,
- brzoskwiniami – np. kroimy je w plasterki i posypujemy płatkami migdałów,
- malinami – można je po prostu położyć na wierzchu lub podgrzać z odrobiną cukru pudru. Świetnie komponują się z bananami,
- mango – może być pokrojone na kawałki lub zmiksowane na purée. Doskonale pasuje do ryżu na mleku kokosowym.
Desery z ryżem na mleku
- Ryż na mleku z budyniem – do tego przepisu potrzebujemy 2 opakowania budyniu (np. waniliowego). Z 750 ml odlewamy 100 ml mleka i rozrabiamy w nim proszek. Pozostałe mleko wstawiamy z ryżem do zagotowania. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy budyń. Całość gotujemy przez 15 mi na małym ogniu, cały czas mieszając. Możemy przygotować także domowy budyń na bazie żółtek i skrobi ziemniaczanej.
- Ryż na mleku z czekoladą – można ją dodać już na etapie gotowania ryżu z mlekiem lub na wierzch, aby w deserze były wyczuwalne kawałki czekolady. Jeśli chcemy zwiększyć ilość protein w deserze, możemy dodać odżywkę białkową.
- Pudding ryżowy z musem truskawkowym – ze świeżych owoców odkrajamy szypułki i miksujemy je w blenderze (można dodać odrobinę cukru pudru). Jeśli mamy ochotę na trochę więcej słodyczy, możemy położyć na wierzch bitą śmietanę.
- Waniliowy ryż na mleku – laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i wyjmujemy ziarenka przy pomocy łyżeczki. Dodajemy je na etapie gotowania ryżu z mlekiem. Do mleka wrzucamy też laskę wanilii. Wyjmujemy ją przed podaniem deseru.


