Reklama

pyszny torcik jabłkowy

Składniki:

Biszkopt :
5 jajek
5 łyżek mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szk cukru
Masa jabłkowa :
2 słoiki jabłek prażonych ( po 680 g każdy )
1 galaretka wiśniowa
Dodatkowo :
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru
różowe perełki cukrowe
kolorowa posypka do ciast

Kroki przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Potem dodać żółtka i delikatnie połączyć. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i bardzo delikatnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm z dnem wysmarowanym margaryną i wysypanym bułką tartą. Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu wyjąć go z formy i wystudzić. Całkowicie zimny przekroić na 4 krążki, ale ten dolny ma być grubszy. Na patelnie wyłożyć jabłka ze słoików i podgrzać je aż będą bardzo gorące. Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Na paterze lub talerzu położyć grubszy krążek i wyłożyć porcję gorącej jeszcze masy. Rozprowadzić ją po biszkopcie i położyć kolejny krążek. I tak postępować aż do ostatniej warstwy, którą mają być jabłka. Tort lekko przestudzić i wstawić do lodówki do ścięcia na jakąś godzinę. Po tym czasie śmietanę ubić na sztywno i udekorować nią tort. Na sam koniec posypać posypką i udekorować perełkami. Gotowy tort ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama