
Wytrawne muffiny z szynką i serem
- mąka pszenna: 160 g
- szynka gotowana: 60
- ser żółty: 80 g
- jajka: 1 szt.
- mleko: 125 ml
- olej: 60 ml
- tymianek: 5 g
- sól: 0.5 łyżeczki
- cukier: 1 g
- proszek do pieczenia: 5 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal210
Sposób przygotowania
krok 1
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami lub papierem do pieczenia wyciętym w kwadraty.
krok 2
Do suchej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i tymianek (możemy go zastąpić ulubionymi ziołami, np. bazylią). W drugiej misce miksujemy ze sobą mleko, olej i jajko. Dodajemy starty ser i szynkę i mieszamy, aż równomiernie pokryją się masą jajeczną.
krok 3
Na tarce o grubych oczkach ścieramy żółty ser (warto wybrać miękki, np. cheddar lub goudę). Szynkę (polecamy gotowaną, np. prosciutto cotto) kroimy w cienkie paseczki.
krok 4
Suche składniki wsypujemy do miski z masą jajeczną, serem i szynką i mieszamy tylko do połączenia składników (około 1-2 minuty).
krok 5
Ciasto przekładamy do foremek, możemy dodatkowo wierzch wytrawnych muffinek posypać startym serem. Pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka.
krok 6
Wytrawne muffiny z szynką i serem przed pieczeniem możemy posypać aromatyczną natką pietruszki. Sprawdzą się również ulubione dodatki, np. pokrojone oliwki lub suszone pomidory. Ciekawą opcją podania jest odrywanie kawałków ciasta i zanurzanie ich w dipie szczypiorkowym.

