
Wytrawny keks z mozzarellą i bazylią
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mąka: 250 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- jajka: 3 szt.
- mleko: 100 ml
- olej: 100 ml
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- suszone pomidory: 100 g
- mozzarella: 4 szt.
- pomidorki koktajlowe: 12 szt.
- bazylia: 10 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. W dużej misce mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, mleko, olej, sól i pieprz. Mieszamy energicznie, aż do uzyskania jednorodnej masy. Dodajemy suszone pomidory, bazylię, sól, pieprz i ponownie mieszamy.
krok 2
Do natłuszczonej formy keksowej wlewamy połowę ciasta, układamy obok siebie kulki mozzarelli i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy gałązkę z nieoderwanymi pomiorkami. Pieczemy przez 40 min. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przed podaniem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2019

