
Wytrawny mazurek z serka kremowego i przepiórczych jaj
- kawior: 1 puszka
- jajka: 2 szt.
- masło: 30 g
- serek śmietankowy: 300 g
- cytryna: 0.5 szt.
- jajka przepiórcze: 6 szt.
- ogórek: 1 szt.
- rzodkiewka: 5 szt.
- kiełki: 10 g
- majonez: 100 g
- krakersy: 300 g
- masło orzechowe: 40 g
Sposób przygotowania
krok 1
Spód: krakersy łamiemy i wrzucamy do malaksera razem z masłem orzechowym. Mielimy na drobną kruszonkę, dodając ew. tyle płynnego masła, żeby poczuć, że masa lekko się klei. Średnią tortownicę smarujemy tłuszczem. Naklejamy papier do wypieków i rozsypujemy krakersową masę. Dobrze dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C na 10 min. Studzimy.
krok 2
Masa: lekko ubijamy jajka. Łączymy je z serkiem typu philadelphia i sokiem z połowy cytryny.
krok 3
Pieczenie: wykładamy masę jajeczno-serową na spód z krakerwów. Pieczemy 50 min w temp. 180°C. Wyjmujemy i chłodzimy. Trzymamy w lodówce.
krok 4
Dekoracja: jaja przepiórcze gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 5 min. Chłodzimy i obieramy. Na mandolinie (prosto do miski z zimną wodą i kostkami lodu) ścinamy cieniutkie plastry rzodkiewki i ogórka. Brzeg mazurka (najlepiej z cukierniczej tuby) pokrywamy paskiem majonezu. Odcedzamy nowalijki, lekko je osuszamy. Zaczynamy według własnej fantazji zdobić rant majonezem, po czym układamy kiełki, nowalijki, połówki jajek i ikrę. Serwujemy natychmiast po przygotowaniu.

