
Yakisoba
- polędwica wieprzowa: 100 g
- krewetki: 250 g
- makaron soba: 100 g
- papryka chili: 1 szt.
- cebula dymka: 4 szt.
- pak choi: 1 szt.
- olej sezamowy: 30 ml
- jajka: 1 szt.
- sos sojowy: 60 ml
- cukier trzcinowy: 30 g
- korzeń imbiru: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso: polędwica powinna być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć ją na minimum 1 godzinę przed smażeniem. Po tym czasie kroimy ją w cienkie plasterki.
krok 2
Krewetki: jeśli były mrożone – rozmrażamy. Proponujemy użyć krewetki już ugotowane (różowe) i oczyszczone.
krok 3
Makaron: gotujemy wg zaleceń producenta. Gotowy przelewamy zimną wodą. Odstawiamy.
krok 4
Sos: do niewielkiego garnka przelewamy sos sojowy, dodajemy cukier trzcinowy i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, aż zgęstnieje. Pilnujemy, żeby płyn nie przypalił się.
krok 5
Warzywa: papryczkę przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w cieniutkie paseczki. Białe części dymki siekamy w plasterki, natomiast część zieloną w grubsze kawałki. Pak choi obieramy z zewnętrznych, brzydkich liści, myjemy i kroimy w większe kawałki. Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki.
krok 6
Smażenie: w woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy polędwiczki i smażymy, mieszając 1–2 minuty, aż będą brązowe, nie czerwone. Ściągamy z patelni. Przekładamy na nią makaron, wcześniej przygotowane warzywa, krewetki oraz starty imbir. Mieszając smażymy 3–4 minuty.
krok 7
Wykończenie yakisoba: dodajemy jajko, polędwiczki, sos i smażymy, mieszając 1 minutę. Podajemy.

