
Yorkshire pudding
- mąka pszenna: 140 g
- jajka: 4 szt.
- mleko: 200 ml
- olej rzepakowy: 3 łyżeczka
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni C (z termoobiegiem do 210 stopni C). Za pomocą pędzelka kuchennego trzeba wysmarować olejem blaszkę - foremkę do muffinek lub babeczek. Można też użyć pojedynczych foremek, ale powinny być one stabilne (np. silikonowe). Wstawiamy te na 3 minuty do piekarnika, aby olej i forma się zagrzały. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i łączymy na gładką masę. Stopniowo, cały czas energicznie mieszając, dodajemy mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Masa nie powinna mieć grudek, a konsystencję gęstej śmietanki.

iStock krok 2
Z piekarnika wyciągamy gorącą formę, ostrożnie (za pomocą chochelki lub z dzbanka) wlewamy ciasto do otworów na babeczki.

StockFood krok 3
Wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut, aż yorkshire pudding urosną i nabiorą pięknego złotego koloru. Podajemy na ciepło.

iStock

