Reklama

Lekka sałatka pełna słodkich smaków - z burakami i sosem malinowym. Latem sięgaj po świeże maliny, zimą - po mrożone.

Składniki:

garść młodych liści szpinaku
garść mieszanki kolorowych sałat
ogórek typu wąż
mała puszka czerwonej fasoli
czerwona cebula
kilka młodych buraczków
sól, pieprz
sos malinowy - przepis poniżej

Kroki przygotowania:

Szpinak dokładnie płuczemy, osuszamy, obrywamy ogonki, mieszamy z sałatami.
Ogórka kroimy (razem ze skórką) na cienkie plasterki – najlepiej na mandolinie.
Fasolę osączamy z zalewy na sitku, dokładnie przelewamy lodowatą wodą.
Obraną cebulę tniemy w piórka.
Umyte buraczki (nie trzeba ich obierać) kroimy na mandolinie w jak najcieńsze plasterki.
Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy na talerze, oprószamy solą i pieprzem.
Każdą porcję polewamy sosem malinowym, dekorujemy owocami malin.
Sos malinowy: Do kielicha blendera wrzucamy szklankę malin (poza sezonem można użyć mrożonych), dodajemy 3 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu balsamicznego, 2 łyżki soku z buraków (takiego z butelki, do picia), 3 łyżki soku z cytryny i łyżkę syropu malinowego.
Miksujemy dokładnie, przyprawiamy do smaku świeżymi listkami tymianku, solą i pieprzem, ew. balansujemy jeszcze sokiem z cytryny i syropem malinowym. Przed podaniem schładzamy.

Reklama

Porady:

Wykorzystuj letnie owoce - zachowuj ich smak na zimę. Polecamy konfitury z malin, porzeczek i poziomek, tartaletki z kremem waniliowym i owocami, a także 12 innych pomysłów na dania z malinami.

Notka redakcyjna:

Fasola i zielone liście szpinaku oraz sałaty równoważą słodycz buraków i malin.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama