
Żabie udka
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- żabie udka: 10 szt.
- mleko: 250 ml
- mąka pszenna: 50 g
- sól: 5 g
- masło klarowane: 100 g
- natka pietruszki: 2 gałązki
- cytryna: 2 plastry
Sposób przygotowania
krok 1
Żabie udka: mrożone rozmrażamy. Przekładamy do miski zalewamy mlekiem, naczynie przykrywamy i marynujemy przez 1 godzinę. Tak samo postępujemy ze świeżymi udkami.
krok 2
Panierowanie: mięso osączmy z mleka, osuszamy np. ręcznikiem papierowym, solimy. Mąkę przesypujemy na talerz i otaczamy w niej udka. Otrzepujemy nadmiar panierki.
krok 3
Smażenie: w węższym garnku rozgrzewamy masło klarowane i partiami, na średnim ogniu. Smażymy żabie udka przez 5 minut z każdej ze stron. Gotowe będą rumiane, a mięso ładnie będzie odchodziło od kości. Usmażone odkładamy na papier kuchenny.
krok 4
Serowanie: pietruszkę myjemy i drobno siekamy. Cytrynę kroimy w półplasterki. Udka wykładamy na 2 talerze, posypujemy natką i układamy plasterki cytrusów.

