
Ciasto zajączek wielkanocny
- mąka pszenna: 200 g
- proszek do pieczenia: 7 g
- rodzynki: 30 g
- ser z wiaderka: 250 g
- jajka: 1 szt.
- cukier drobny: 100 g
- cukier waniliowy: 16 g
- ekstrakt waniliowy: 5 ml
- olej słonecznikowy: 100 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal650
- tłuszcz25g
- tłuszcz nasycony10g
- węglowodany90g
- cukry50g
- błonnik3g
- białko15g
Sposób przygotowania
krok 1
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy rodzynki. Możemy też wykorzystać kropelki czekoladowe, jeśli nie przepadamy za bakaliami. Mieszamy składniki drewnianą łyżką lub łopatką.
krok 2
Miksujemy mielony twaróg z jajkiem, cukrem i wanilią. Dolewamy olej i jeszcze przez chwilę mieszamy. Łączymy mokre i suche składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Zając wielkanocny będzie miał idealny kształt, pod warunkiem, że nie będziemy zbyt długo miksować masy.
krok 3
Przekładamy ciasto do natłuszczonych foremek w kształcie zajączków (można je kupić w sklepach z artykułami cukierniczymi). Pieczemy w 180–190°C przez około 20 minut, do suchego patyczka.
krok 4
Przez chwilę studzimy zajączki z ciasta w formie, po czym ostrożnie je wyjmujemy i wykładamy na kratkę cukierniczą. Do dekoracji warto wykorzystać lukier królewski, masę cukrową lub gęsty krem czekoladowy. Dzięki nim stworzymy wąsy lub domalujemy oczy. Deser w kształcie zwierzątka możemy też przewiązać wstążką. Ciasto zajączek wielkanocny równie dobrze zaprezentuje się po prostu oprószone cukrem pudrem.
Źródło: serwis partnerski Apetitonline,

