Reklama

Ciasto zajączek wielkanocny zyskuje pewną przewagę nad klasycznym wypiekiem w kształcie baranka – ma postać miniaturowych porcji, którymi nie trzeba się z nikim dzielić. Wychodzi kruche i delikatne dzięki dodatkowi miękkiego twarożku. Warto zaopatrzyć się tej wiosny w specjalne foremki, które pozwolą na stworzenie tego uroczego deseru. Udekorujcie ciasto zając wielkanocny pisakami cukrowymi lub własnoręcznie przyrządzonym lukrem.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal650
  • tłuszcz25g
  • tłuszcz nasycony10g
  • węglowodany90g
  • cukry50g
  • błonnik3g
  • białko15g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy rodzynki. Możemy też wykorzystać kropelki czekoladowe, jeśli nie przepadamy za bakaliami. Mieszamy składniki drewnianą łyżką lub łopatką.

  • krok 2

    Miksujemy mielony twaróg z jajkiem, cukrem i wanilią. Dolewamy olej i jeszcze przez chwilę mieszamy. Łączymy mokre i suche składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Zając wielkanocny będzie miał idealny kształt, pod warunkiem, że nie będziemy zbyt długo miksować masy.

  • krok 3

    Przekładamy ciasto do natłuszczonych foremek w kształcie zajączków (można je kupić w sklepach z artykułami cukierniczymi). Pieczemy w 180–190°C przez około 20 minut, do suchego patyczka.

  • krok 4

    Przez chwilę studzimy zajączki z ciasta w formie, po czym ostrożnie je wyjmujemy i wykładamy na kratkę cukierniczą. Do dekoracji warto wykorzystać lukier królewski, masę cukrową lub gęsty krem czekoladowy. Dzięki nim stworzymy wąsy lub domalujemy oczy. Deser w kształcie zwierzątka możemy też przewiązać wstążką. Ciasto zajączek wielkanocny równie dobrze zaprezentuje się po prostu oprószone cukrem pudrem.

    Źródło: serwis partnerski Apetitonline,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama