
Zalewajka z grzybami
- suszone grzyby: 50 g
- cebula: 2 szt.
- ziemniaki: 500 g
- podgardle: 150 g
- olej: 30 ml
- kiełbasa: 150 g
- liść laurowy: 4 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 2 g
- woda: 1 l
- zakwas: 500 ml
- śmietana 18%: 100 g
- czosnek: 3 ząbki
- majeranek: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Grzyby suszone: zalewamy 220 ml gorącej wody i odstawiamy na min. 1 godz.
krok 2
Pozostałe warzywa: cebulę obieramy z łupin i siekamy drobno. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w grubszą kostkę.
krok 3
Skwarki: podgardle kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojone mięso. Po 5 min dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy razem przez kolejne 10 min.
krok 4
Kiełbasę: kroimy w półplasterki i dodajemy do rumianych skwarek. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem.
krok 5
Gotowanie zupy: podsmażone dodatki zalewamy litrem wody. Dodajemy ziemniaki i namoczone grzyby. Wodę z moczenia grzybów zostawiamy na później. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy zupę przez 20 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak, zdejmujemy garnek z kuchenki i odstawiamy na 10 min.
krok 6
Zakwas: dokładnie mieszamy ze śmietaną, pokrojonymi drobno ząbkami czosnku i majerankiem. Dodajemy do odstawionej zupy, mieszamy i ponownie umieszczamy na kuchence. Gotujemy na niskiej mocy palnika przez ok. 15 min. Mieszamy, aby składniki nie przywarły do dna garnka.
krok 7
Podawanie: przed przełożeniem zupy na talerze jeszcze raz sprawdzamy, czy nie potrzeba więcej soli i pieprzu. Jeśli tak, doprawiamy, aby zalewajka z grzybami miała wyrazisty smak.

