
Zalewajka z purée i jajkami
- kiełbaski wędzone: 150 g
- biała kiełbasa: 150 g
- czosnek: 4 ząbki
- masło: 30 g
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 6 szt.
- pieprz czarny: 8 szt.
- żurek: 500 ml
- śmietana: 125 ml
- sól: 4 g
- pieprz czarny: 3 g
- majeranek: 5 g
- świeży majeranek: 0.5 pęczka
- jajka: 4 szt.
- ziemniaki: 4 szt.
- mleko: 60 ml
- śmietana 30%: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kartofle na purée obieramy, przecinamy na połówki, zalewamy tylko taką ilością wody, aby były przykryte, solimy i gotujemy.
krok 2
Obrane i zgniecione dłonią ząbki czosnku obsmażamy w garnku na łyżce masła, aż się zezłocą.
krok 3
Wkładamy oba rodzaje kiełbasy, zalewamy 1,5 l wody, dodajemy liście, ziele i pieprz, gotujemy na minimalnym ogniu ok. 30 min, szumując wywar. Usuwamy przyprawy, wyjmujemy kiełbasy i odkładamy.
krok 4
Wlewamy żurek z butelki, mieszamy, gotujemy 5 min.
krok 5
Odłożone kiełbasy kroimy w plasterki, wkładamy do żurku, zabielamy śmietaną.
krok 6
Przyprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.
krok 7
Ugotowane na purée kartofle odcedzamy, odparowujemy, gorące ucieramy w garnku na krem z mlekiem, masłem i śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
krok 8
Do głębokich talerzy nakładamy purée, zalewamy gorącym żurkiem, dekorujemy połówkami jajek i gałązkami majeranku.

